Egy ápolónő vallomása: voltak, akiket átsegítettünk a halálba

2017. July. 17. 09:02

Kórházi osztályok zárnak be, mert nincs megfelelő létszámú ápoló és nővér. Sokan próbálnak szerencsét külföldön. Amellett, hogy jobbak a bérek, sokkal jobbak a körülmények is. Erről, külföldön dolgozó magyar ápoló beszélt a Pénzcentrumnak. 

A 32 éves Ági 2015-ben döntött úgy, hogy külföldön próbál szerencsét, miután a férje meghalt, és rengeteg hitel szakadt a nyakába.

"Soha nem merült fel bennem, hogy visszajöjjek. Már nem tudnám a nevemet adni a munkához, eszköz és lehetőségek hiányában esélytelen 100 százalékot nyújtani. Nem egy ember halálát láttam, mert az orvosnak épp nem volt "kedve" műteni, vagy olyan gyógyszert, kezelést adni, ami életet mentett volna.

Láttam 35 éves nőbeteget meghalni a műtét megtagadása miatt, vagy olyan idős és súlyos betegeket, akiket kvázi "átsegítettünk a halálba", mert kellett a hely a következő páciensnek, aki lehet, nem is volt annyira rosszul, de a TB ugye "darabszámra" fizet. Nem, köszönöm, ezt soha többet
"
- mondta a Pénzcentrumnak Ági.

"Havi 550 óra (nem elírás) munka mellett sem tudtam 1,5 évnél tovább fizetni a hitelt. Van egy súlyos beteg édesapám, anya nem dolgozik, mert apa ellátását segíti" - indokolja döntését.

Egészen addig egyébként az OMSZ-nál dolgozott, valamint egy sürgősségi osztályon, egy szívsebészeti klinikán és a kerületi orvosi ügyeletnél is.

Fáradt volt, kimerült, komoly pénzügyi problémái voltak, ezért úgy határozott, minimális nyelvtudással is belevág, és megpróbál Németországban munkát keresni.

Az volt az elképzelése, hogy egy idősek otthonában vállal ápolói munkát. Könnyebben ment, mint gondolnánk, leült a számítógép elé, és néhány percnyi keresés után több állásajánlatot is talált. 5 helyre küldte el az önéletrajzát, mind az 5 helyre behívták személyes elbeszélgetésre. A barátai és a családja dobták neki össze az utazás költségét. Minden napra jutott egy. Legnagyobb meglepetésére mindegyik helyre felvették.

Az egyik idősek otthonában, a próbanapon viszont az egyik orvos megjegyezte, idősek otthona helyett egy klinika kézenfekvőbb lenne számára. Alig néhány hét múlva már egy magán neurológiai klinikán dolgozott.

Igazi sikersztori az övé. A munka mellett elvégzett Münchenben egy mentőszakápolói tanfolyamot. Ezt egyébként az a mentőszolgálat fizette, ahol éppen dolgozott.

Szerette a mentőzést, de úgy érezte, ott szakmailag nem nagyon van esélye fejlődni. Úgyhogy újra önéletrajzokat küldözgetett, és most egy egyetemi klinika intenzív osztályán dolgozik Bayer tartományban, mellette van kedve és energiája arra, hogy egy magán szívklinika sürgősségi osztályán mellékállást vállaljon, ha pedig a szabadideje úgy engedi, gyakornokként a mentőorvosi kocsin dolgozik.

Mindez a magyar viszonylatokat ismerve szinte elképzelhetetlennek tűnik.

Arra a kérdésre, hogy főállásban mégis mennyit dolgozik havonta, azt válaszolja: átlagosan 20 napot, napi 8 órában. Csak az egyetemi klinikán 2350 eurót keres havonta, vagyis több, mint 720 ezer forintot visz haza ápolási asszisztensként.

Azt mondja, Németországban minden szükséges eszköz adott, semmiért nem kell kuncsorogni, nem kell semmin spórolni, az újrahasznosítás a kórházi osztályokon, mint olyan, szóba sem jöhet.

Az élet persze ott sem könnyű, a munka kemény, de van előrelépési lehetőség és megbecsülik a munkavállalókat.

Nagy az igény a külföldi munkaerőre, az európai álláshirdetési oldalak tele vannak ápolói ajánlatokkal. Németország déli részére például 720 ezerért keresnek szakképzett nővéreket, ápolókat idősek otthonába úgy, hogy biztosítanak heti 3-szor másfél órás német nyelvtanfolyamot. Közel 600 ezer forintot kínálnak annak a szakképzett ápolónak, aki egy idős házaspár gondozását vállalná.

A kórházakban, klinikákon is keresik a külföldi munkaerőt, a kezdő fizetésnek a legtöbb helyen szintén közel 600 ezer forintos fizetést kínálnak úgy, hogy az első néhány hónapban a lakhatást vagy anyagilag támogatják, vagy biztosítják.
Forrás: Pénzcentrum/Sztárklikk