Egy szakma halála: közmunkásokból képezhetik a kéményseprőket

2017. January. 11. 12:04

Kevés a kéményseprő, sok a veszélyes készülék, fél a szakma - számolt be a Hír TV.

Létszámhiány fojtogatja a kéményseprőszakmát. Olyan kevés az ember, hogy sok helyen a fűtőberendezések kötelező ellenőrzését sem tudták elvégezni, így számos veszélyes készülék lehet a lakásokban - ezt egyébként a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke mondta a Hír TV Híradójának.

A Magyar Nemzet úgy tudja, közmunkásokat küldenének villám-tanfolyamra. Vámos Csaba szerint azonban ez nem megoldás.

"Az elmúlt hetekben, hónapokban megjelentek olyan hírek, miszerint közfoglalkoztatottak rövid gyorstalpalón való átképzésével szeretnék a hiányzó kéményseprőstátusokat pótolni. Valójában sajnos rengeteg a jelen pillanatban bombaként ketyegő, életveszélyesen működő kémény, illetve tüzelőberendezés. Az évenkénti kéményellenőrzést vissza kell állítani.


Korábban, amikor a szakma szervezte önmagának a képzéseket, nyilvánvaló, hogy hozzáértő, több tízéves tapasztalattal rendelkező mesterek végezték az oktatást. Akkor ez általában egy 800-1000 órás OKJ-s tanfolyam volt, amit nyilván a munkájuk mellett végeztek a felvett kéményseprők" - közölte Vámos Csaba a Hír TV-vel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője egyébként korábban már elismerte, hogy közmunkásokkal pótolnák a hiányzó munkaerőt. Hajdu Márton szerint attól nem kell tartani, hogy képesítés nélkül engedik majd a közfoglalkoztatottakat a kémények közelébe.
Forrás: hirtv.hu