Egyre több a hajléktalan

2017. August. 12. 12:42

A bejelentett lakcímek hiánya jó mutatója lehet a hajléktalanságnak, noha sokan vannak olyanok is, akiknek van állandó szállásuk, csak nincsenek vagy nem is lehetnek oda bejelentve. Mindenesetre az elmúlt két évben jócskán megnőtt azoknak a száma, akiknek egyáltalán nincs semmilyen lakcímük.

Magyarországon 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, ebből majdnem ötezer kiskorú. Két évvel ezelőtt még csak 63 660 embert érintett a legrosszabb kategória - írja A Város Mindenkié Egyesület adatai alapján az Index.

Akinek nincs bejelentett lakcíme, az lényegében semmilyen állampolgári jogával nem tud élni, nem szavazhat, nem tud iskolába járni a gyereke, kimarad a szociális ellátásból, és az egészségügyi ellátásában is komoly nehézségei lehetnek.

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41 százalékának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt, ezt jelentősen lemaradva követik az olyan nagyobb városok, mint Miskolc, Debrecen, Pécs és Szeged.

23 865 embernek van településszintű lakcíme, ez a szám két éve 22 624 volt. Ők azok, akik lehet, hogy csak nem tudnak bejelentkezni oda, ahol egyébként élnek, de köztük is rengeteg a teljesen hajléktalan.

Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, ez némi előrelépés a két évvel ezelőtti 6377-hoz képest.

Ők is olyannak számítanak, mint akiknek nincs állandó lakcímük. A társadalombiztosítás szempontjából olyan, mintha külföldiek lennéne.

Kivéve a hajléktalanokat, akik a természetbeni egészségügyi megoldásokhoz hozzájuthatnak közpénzből.
Forrás: Index/Sztárklikk