Gallóné: működésnek vannak még buktatói

2017. March. 10. 15:59

Vissza kell állítani az iskolaigazgatók szakmai önállóságát - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, ötpontos levélben fordulnak pénteken Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

A PSZ elnöke egyértelművé tette, hogy még távolról sem tükrözi a pedagógusok elképzeléseit az iskolák napi működése.

"Még egyáltalán nem vagyunk elégedettek a változással, hiszen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, KLIK helyett egy Klebelsberg Központot hoztak létre és 59 tankerületet. Egy csomó döntési kompetenciát valóban leadtak a tankerületeknek, de ma még felelősséggel azt mondani, hogy ez tökéletesen működik, nem lehet. A működésnek vannak még buktatói, hiszen most meg olyan új rendszert vezettek be, amit igazán nem modelleztek."

Galló Istvánné kiemelte, hogy az intézményvezetők szabadsága sem állt vissza a megfelelő szintre.

A PSZ elnöke szerint a gyakorlatban rengeteg a fennakadás és az érthetetlen bürokratikus lépés.

"Nehogy azt gondolja bárki, hogy a szakszervezet olyat szeretne, hogy itt mindenki azt csinál, amit akar. Ez eddig sem volt így. Azoknak a pedagógiai kérdéseknek, amikben a szakemberek az intézményben vannak, a szabadságát meg kellene adni. A túlzott központosítás az iskolai innovációt szüntette meg, aminek
legnagyobb vesztese a gyerek."