Ha kell, kordont is bontanak a Budapest Pride résztvevői

2017. July. 05. 19:52

A rendőrség hermetikus lezárással, kordonokkal kívánja biztosítani a Budapest Pride Felvonulást július 8-án.A szervezők továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy ez az eljárás indokolatlan, aránytalan, ezért bejelentették, a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak.

A Budapest Pride szervezőinek nyilatkozata szerint évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást.

A hónapok óta tartó egyeztetés során a rendőrség együttműködő volt, de olyan hivatalos döntést hoztak, amelyben a felvonulást teljes területlezárással tervezik biztosítani. A rendőrségnek állítólag csupán egyetlen kisebb ellentüntetésről van tudomása.


A vonulók azt kifogásolják, hogy nem valósul meg teljesen a gyülekezési joguk, ha a teljes területlezárás miatt a rendezvényhez nem lehet bárhol szabadon csatlakozni, illetve el sem lehet hagyni azt.

Ráadásul szerintük a lezárás a közúti közlekedést is aránytalanul akadályozza.
Mint írják, a menetet minden eddiginél több, 200 feletti menetkísérő önkéntes biztosítja, arról pedig, hogy minden esetleges atrocitás felvételre kerüljön és szabálysértések, bűncselekmények esetén eljárás induljon, közel 50 kamerás jogi megfigyelő gondoskodik majd.

A Szivárvány Misszió Alapítvány nyilatkozata nyitva hagyja a végleges vonulási terv kommunikálását, mivel elmondásuk szerint a "szervezők a biztonságot szem előtt tartva megtesznek minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne teljesen elzárt útvonalon történjen", vagyis alternatív útvonalak választásán gondolkodnak.

"A legvégső esetben kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről" - írják és hozzáteszik: a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el.
Forrás: atv.hu - sztarklikk.hu