Hiába Orbánék agymosása, az egészségügy és a szociális biztonság érdekli az embereket

2017. January. 11. 12:31

Hiába uralta a politikai napirendet az elmúlt időszakban a bevándorlás, a magyar választók az egészségügyi és szociális biztonságot érzik az ország legnagyobb problémájának - derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, amelyet a napi.hu tett közzé.

Legutóbbi, decemberi kutatásában a Republikon Intézet a pártpreferenciák felmérése mellett arra is megkérte a válaszadókat, hogy egy listából válasszák ki, mely két kérdéskör okozza számukra a legnagyobb problémát, illetve mit gondolnak arról, melyek a legnagyobb nehézségek, amelyekkel az ország jelenleg szembenéz. A megkérdezettek tehát megkülönböztethették azt, hogy melyek az ország, valamint melyek a saját maguk előtt álló problémák.

Az eredményekből kiderült, az ország számára az egészségügy és a szociális biztonság okozza a legnagyobb nehézséget - a megkérdezettek 43 százaléka sorolta ezeket a két legfontosabb probléma közé. Ez a 43 százalékos arány jóval meghaladja a következő két leggyakrabban választott témát jelölők arányát - a bevándorlást a megkérdezettek 28, a munkanélküliséget 22 százaléka sorolja a legfontosabb problémák közé.

A válaszadók inkább a megélhetéssel kapcsolatos kérdések miatt aggódnak: a gazdasági helyzetet a megkérdezettek 22, a nyugdíjakat 17, az áremelkedést és az inflációt pedig a válaszadók 15 százaléka sorolta az ország előtt álló legnagyobb kihívások közé. Ezzel szemben a megélhetéssel alig összefüggő, valamivel absztraktabb kérdések, mint a terrorizmus, valamint környezetvédelmi, éghajlati és energia ügyek mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szerint tartozik az ország legkomolyabb nehézségei közé.

A mindennapok problémáinak feltérképezésénél még erőteljesebben érvényesül az a tendencia, hogy leginkább a gazdasággal összefüggő témák foglalkoztatják a magyar lakosságot. Az erre a kérdésre adott válaszok szerint személyesen is az egészségügyi és szociális biztonság a legkomolyabb probléma: a válaszadók 28 százaléka gondolja úgy, hogy ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel szembenéz. A saját háztartás anyagi helyzetét 26, az áremelkedést és a megélhetés költségeit a válaszadók 24 százaléka a két legnagyobb probléma közé.

A többi gazdasággal kapcsolatos témát is viszonylag sok megkérdezett választotta: a nyugdíjak kérdését 22, az ország gazdasági helyzetét 10, a munkanélküliséget pedig 9 százalék tartja az egyik legnagyobb nehézségnek.

A megélhetéssel szorosan össze nem függő kérdések ebben az esetben is háttérbe szorulnak: a terrorizmust a válaszadók mindössze 1, a bűnözést 2, a környezetvédelmi, éghajlati és energiaügyeket pedig a válaszadók 3 százaléka tartja fontos problémának. A bevándorlás, mint személyes kihívás nem jelenik meg - annak ellenére, hogy ezt a kérdést a válaszadók 28 százaléka sorolta az ország legfontosabb problémái közé, személyes problémaként csupán 6 százalék említette - olvasható az elemzésben.

Összességében a magyar lakosság számára leginkább egészségügyi és szociális biztonság, valamint a gazdasági helyzettel, megélhetéssel kapcsolatos kérdések okoznak nehézséget.

Az elemzés teljes egészében ide kattintva érhető el.