"Hirdették a vad kereszténységet, miközben emberek százezereit küldték a halálba"

2017. March. 20. 06:17

A Passió XXI. című darab Alföldi Róbert rendezésében mindössze egyetlen alakommal, április 9-én lesz látható az Arénában. Szerzője Jézus emberi oldalát akarja megmutatni, és hangsúlyozza, nem akar senkit megbántani a bibliai történet újszerű feldolgozásával.

"Azt gondolom, hogy egy vallás valójában akkor éri el a célját, ha nem csupán a hívőkhöz tud szólni, hanem minden emberre érvényes tanításai vannak. Éppen ezért ebben a történetben is azokat a pontokat próbáltam megkeresni, amelyek a nem keresztényeket is ugyanúgy képesek megérinteni" - magyarázta Székely Csaba a Pószékfoglalónak adott interjúban, amelyet a hvg.hu foglalt össze.

Az író úgy véli, ha lehámozzuk a mítoszt Jézus történetéről, akkor egy nagyon tragikus és rendkívül emberi történet marad, amivel viszonylag gyakran találkozhatunk a hétköznapokban, csak éppen nem vesszük észre. "Ha van valaki, akiben elég energia és akaraterő dolgozik ahhoz, hogy jó irányba mozdítsa el a dolgokat, akkor szinte reflexszerű reakció az, hogy ellehetetlenítik az életét, kigúnyolják és karaktergyilkosságot követnek el ellene. Ha nem is végzik ki konkrétan, szimbolikusan mindenképpen meghal."
Székely Csaba

A történet személyesebb, hétköznapibb oldala pedig az - mondja Székely -, hogy "van itt egy vidéki srác, aki úgy érzi, hogy képes lenne megváltoztatni a fennálló rendszert. De miként állnak hozzá ehhez a szülei, a barátai, a közvetlen környezete és maga a hatalom? Mit tesznek akkor a magasabb pozícióban lévő emberek, ha látják, hogy jön valaki alulról, aki képes lenne vezetni a népet?"

Hangsúlyozza, nem az a céljuk, hogy bárkit is megsértsenek, vagy bármiféle vallási érzelmet támadjanak a darabbal.

Az író beszél a darabhoz kapcsolódó kommentáradatról is. "Van az az íratlan szabály, hogy sose olvass komennteket, de ha megnézzük ezeket a Passio hírei kapcsán, akkor bizony elég sok dühös megjegyzést láthatunk. Érdekes a kontraszt, mert a nyíltan gyűlölködő hozzászólások keresztény emberek részéről szöges ellentétben állnak a kereszténység üzenetével, míg az előadás éppen azt igyekszik hangsúlyozni."

Székely elég sötét jövőképet fest az országról. Mint mondja, hisz a történelmi mintákban, és abban, hogy a hasonló helyzetek hasonló eredményeket produkálnak a különböző korszakokban. "A harmincas években ugyanez zajlott, mint most, hirdették a vad kereszténységet, miközben emberek százezereit küldték a halálba. Ezt mégis hogyan lehet összeegyeztetni? Félő, hogy ez a minta látszik újra előtűnni, ezért is mondtam azt korábban, hogy Jézus ma sem lenne biztonságban. Mert ha jön valaki, aki jót akar, azt nem fogják békén hagyni."
Forrás: hvg.hu