Le Monde: oázis a nacionalista Orbán Viktor Magyarországán

2017. August. 21. 04:00

A Sziget a szabadság oázisa a nacionalista Orbán Viktor Magyarországán. Így összegzi a fesztiválon tapasztaltakat négy oldalas, képes összefoglalójában a Le Monde hét végi melléklete. Szelestey Lajos sajtószemléje.

A Le Monde beszámolója egészen különlegesnek tartja a nemzetközi kavalkádot az immár 25 éves rendezvényen, amelyhez hasonló nem sok van Európában. Igazából olvasztótégely ez, amit az tesz különlegessé, hogy közben a házigazda ország meglehetősen konzervatív és a nemzeti szuverenitást hangoztatja. A megnyugvás, a felüdülés helye az európai fiatalok számára, ahol erős a területenkívüliség érzete.

A belépő ára kicsit alatta marad a nyugati koncertsorozatok szintjének, ám a magyarok jó része számára megfizethetetlen. Egy francia fiatal úgy számol, hogy neki nagyjából ezer euróba került az egy hét. De egyedülálló a zenei kínálat és a többi program is.

A fesztiválon kezdettől fogva ott vannak civil szervezetek is, amelyek közül az Amnesty és a Transparency International az utóbbi időben célpont lett Orbán Viktor számára. Igaz, képviselőik nem beszéltek sokat a rájuk nehezedő nyomásról.

Tavaly óta jelen van ugyanakkor a bevándorlás történetét bemutató francia múzeum is. Gerendai Károly erről azt mondja, hogy a hét nap a kultúrák közti nyitottságot és toleranciát hirdeti. Ám addig már nem megy el, hogy nyíltan bírálja a kormányfőt. Az állami támogatás ugyan csupán a kiadások 1 %-át fedezi, ám nem kétséges, hogy fenn kell tartani a jó viszonyt a hatalommal, mert ha nem, az túlságosan veszélyes lenne e hatalmas üzlet számára.
Forrás: b1.blog.hu