Megdöbbentő hír a magyar kórházakról, ezt a Fidesz már nem tudja másra kenni

2017. April. 20. 16:35

Újra a szokásos ütemben nő a magyar kórházak adóssága, amely a márciusi 2,8 milliárdos növekménnyel 22,7 milliárd forintra emelkedett - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. A magyar kórházak márciusban 2,8 milliárd forinttal növelték tartozásállományukat, s a harmadik havi növekedés már aligha írható az influenzajárvány számlájára.

A Napi.hu cikke szerint az év első három hónapjában összesen 9,4 milliárd forinttal növelték lejárt adósságukat az intézmények, vagyis az első három hónapban újra a régi ütemben, átlagosan havi több mint 3 milliárd forinttal nőtt az adósság, igazolva több kórházvezető korábbi jóslatát, mely szerint is a tartozásállomány idén újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt.

Március végére milliárd forint fölötti tartozást csak a Honvédkórház és a Békés megyei központi kórház halmozott fel. A Honvédkórház másfél milliárdos tartozásállományából a márciusi növekmény 147 millió forintot tett ki, a Békés megyei kórház 1,084 milliárdos adósságából pedig csaknem 300 millió forintnyi a márciusi gyarapodás eredménye.

Közelít az egymilliárd forintos határhoz a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, itt azonban a 927 millió forintos állományból csak 55 milliónyi a márciusi plusz értéke. További két nagy kórház, az Egyesített Szent István és Szent László, valamint a Szent János kórház lépte át a 800 millió forintos határt, amelyhez a Bajcsy Zsilinszky kórház és a Jász-nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház még csak közelít.

Százmillió forint feletti havi növekedést öt kórház jelentett, a már említetteken kívül a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór kórház.

Nulla adóssággal tizenegy intézmény rendelkezik, nagyobbrészt szakkórházak és rehabilitációs intézetek. Az országos intézetek illetve az általános nagykórházak közül az Országos Onkológiai Intézetnek, a Nyírő Gyula kórháznak, a Markhot Ferenc kórháznak és a Markusovszky kórháznak sikerült ebbe a csoportba kerülnie.