Menekülnek az újságírók az Origótól

2017. October. 12. 10:34

Felállt az Origo teljes filmrovata, miután tegnap este a tudtuk és belegyezésük nélkül egy migránsozó filmkritika jelent meg az oldalukon - írja a hvg.hu.

"Itt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt. 2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vállalnánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy "Kóla, popcorn és migránspropaganda" című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk, aminek a szellemisége tőlünk a lehető legtávolabb áll. Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni" - jelentették be a közösségi oldalukon.

Az inkriminált írás két olyan filmet mutat be, amelyeket politikailag, illetve migráns-kérdésben elfogultsággal vádol. A kritikát bizonyos Bordács Bálint jegyzi, aki szeptember óta dolgozik a kormánypropaganda egyik legdaliásabb zászlóshajójaként működő portál belpolitikai rovatánál. Ő az a felejthetetlen fidelitasos figura, akit tavaly megvertek tavaly az ifjúsági szervezet úgynevezett "wellness disznóvágásán" Füzesgyarmaton.

A távozó újságírók azt írták, mindig is úgy gondoltak a rovatra, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. "Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk" - szögezik le. Az Origo Filmklub távozó csapata: Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás, Varga Ferenc

Varga Ferenc külön is elbúcsúzott. A szerkesztő 17 éve dolgozott a Száraz Istvánék által felvásárolt, majd Matolcsy György jegybankelnök, Matolcsy Ádám által megkaparintott lapnál.

Ez volt az első munkahelye, itt ismerte meg a feleségét, számára a "Filmklub több volt, mint munka". "Ezért próbáltam megőrizni körmöm szakadtáig, akkor is, amikor körülöttünk már a térdünket nyaldosta a mocsok, akkor is, amikor ismerőseim néztek rám idegenkedve, miért vagyok még itt" - tette hozzá.
Forrás: HVG