Nagyon rossz hírünk van a mai negyveneseknek. Hogyan tovább?

2017. March. 20. 16:31

Ha valaki már elmúlt 45 éves, és még nem gazdagodott meg, akkor már nyugodtan le is mondhat arról, hogy valaha rózsadombi medencés villában éljen és luxusautókkal furikázzon. Az amerikai jegybank tanulmánya szerint ugyanis 45 éves korunk után gyakorlatilag már nem nő tovább a jövedelmünk. A Pénzcentrum utánajárt, miért okoz ez nagy gondot a nyugdíjra készülő generációnak.

Elmúltál 45 éves, és még nem kerested meg az első milliárdokat? A new yorki és minneapolisi Federal Reserve (az amerikai jegybank két részlege) tanulmánya szerint jó eséllyel már nem is leszel gazdag. Persze kivételek mindig akadnak, azonban a vagyonos emberek a pénzük nagy részét fiatal korban, esetleg középkorúként szerzik meg.

A Pénzcentrum összeállítása szerint a legnagyobb ugrást a munkával töltött idő első 10 évében kapják meg az emberek, ez ugyan eltérő lehet, azonban tipikusan 25 és 35 éves koruk között van ez az időszak. a következő 10 évben (35 és 45 között) már tipikusan kisebb béremelések a jellemzők. Az igazán nagy változás azonban 45 éves kor után jön el. Ekkor ugyanis már sokszor nem is növekszik a jövedelem, hanem egyenesen csökkenésnek indul. Ennek a fő oka, hogy ebben a korban már kevesebbet dolgoznak az emberek, különösen ha nehéz fizikai munkát végeznek.

A jövedelem visszaesése egyébként nemcsak a gazdagok "kiváltsága". A leggazdagabb 1 százalékot ugyan a korábbi vagyonfelhalmozáshoz képest kellemetlenül érintheti, hogy nem nő tovább a jövedelme, azonban a megélhetés miatt értelemszerűen nem kell aggódniuk. A jövedelem növekedésének megállása viszont ennél sokkal rosszabbul érinti azokat, akik nem tagjai a felső tízezernek.

Két lényeges következménye is lehet ennek:

A jövedelem növekedésének megállása miatt a nyugdíjra felhalmozás éveiben nem növekszik a jövedelem, így nem lesz miből félretenni az időskorra.

Az állami nyugdíjpillér járadékait az utolsó ledolgozott évek után állapítják meg. Ha viszont a nyugdíjba vonuláskor és 45 évesen megegyezik a kereset (vagy legalábbis nincs jelentős különbség a kettő között), akkor várhatóan a nyugdíj sem lesz túl magas.

A jelenlegi helyettesítési ráta 70 százalék Magyarországon. Ha 65 évesen megyünk nyugdíjba, akkor ezzel kalkulálva gyakorlatilag a 20 évvel korábbi jövedelmünk 70 százalékát kapjuk meg első nyugdíjként. Ez viszont erősen kérdéses, hogy (a nyugdíjemelésekkel együtt) elég lesz-e a tisztes megélhetésre hosszútávon.
Forrás: Pénzcentrum