Orbán csak szájkaratézik

2017. September. 14. 05:41

A Bloomberg úgy látja, hogy Kelet-Európában a populisták elkéstek a nacionalista üzenetekkel, mert a nyugati tőke mára már gyarmatosította a térséget. Szelestey Lajos lapszemléje.

A Bloomberg szerint ez még akkor is így van, ha Csehországban a közelgő választásokon a jelek szerint szintén egy populista, bevándorlás-ellenes, euroszkeptikus kormány kerül hatalomra. Vagyis csatlakozik a másik 3 visegrádi államhoz. A régióban egyetlen faltörő kos van a szélsőséggel szemben: a nyugatról beáramló pénz.

A határon túlról érkezett befektetések már annyira fontosak, hogy a nacionalista politika folytán az érintett országok inkább látszanak pikáns gyarmatoknak, semmint egy nagy integráció terv részének. Egy tanulmány, amelynek egyik társszerzője Thomas Piketty, nyíltan azt írja, hogy ezek az államok idegen kézben vannak.

Márpedig ennek ára van, pl. amikor válság idején a külföldi bankok elsőként állították le a hitelezést, vagy amikor a munkaerő jelentős része nemzetközi cégeknél dolgozik és a hangulat netán idegenellenesre vált az országban. Lengyelországban már ilyen vállalatok termelik az exportcikkek kétharmadát. Ha egy-két ilyen multi távozik, az visszájára fordíthatja a növekedést.

A populista kormányok ugyan kiszabhatnak különadókat a bankokra és a kiskereskedelmi láncokra, ahogyan az Orbán Viktor tette, de csak egy bizonyos pontig. Ha túllőnek a célon, lehet, hogy veszik a kalapjukat ezek a holdingok.

A magyar miniszterelnök és a többiek mondhatják a kvótadöntésre, illetve az igazságszolgáltatás megszállása miatt elhangzó bírálatokra, hogy nem lesznek gyarmat, de ez nem változtat országuk tényleges státuszán. Vagyishogy a gazdagabb nyugat gazdaságilag leigázta őket. Az igazi veszély nem az számukra, hogy az EU megvonja a támogatásokat, hanem ha ezek az óriás cégek felhúzzák az orrukat az üzleti légkör módosulása láttán. Ha Kelet-Európa megbontja az egységet, főként ha szembeszáll az unió bíróságával, az pontosan idevezethet, mert gyengíti a külföldi befektetők jogi védelmét. Orbán ezt pontosan érti.

Mindig is puhított a politikáján a bírósági állásfoglalások hatására. A nacionalista retorika elhitetheti néhány szavazóval, hogy vezetőik függetlenek, ám azok választhatnak a fügefalevél jelentőségű lázadás és aközött, hogy kockáztatják mindazon befektetéseket, amelyektől gazdaságuk függ. Vagyis ezek az országok túlságosan is elvesztették a gazdasági ellenőrzést saját jövőjük fölött, ahhoz, hogy megtarthassák a politikai irányítást.
Forrás: b1.blog.hu