Orbán Viktor sportcsarnok-templomot építtet Csepelen

2017. August. 19. 13:23

Az Orbán-kormánynak mindenről az, vagyis a stadionépítés jut eszébe.

A Ferenc pápa döntése alapján 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó állami támogatásról szóló - a nyár miatt visszhangtalanul maradt - júniusi határozatában a kabinet megerősítette azt a korábbi döntését, hogy ötmilliárd forinttal támogatja egy "sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas, multifunkcionális" csarnok megépítését.

A csepeli létesítményre idén 700 millió, jövőre 1,3 milliárd, 2019-ben pedig 3 milliárd forintot folyósítanak a kedvezményezettként megjelölt Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének.

Csakhogy a katolikusoknak valójában semmi szükségük ilyen "stadiontemplomra". A HVG információi szerint az építkezés gondolata nem is egyházi körökben fogalmazódott meg. Még a 2024-es olimpiai pályázat előkészítése idején merült fel, hogy ha a 2020-as vallási rendezvényre hivatkozva állami támogatásból felépülne a sportcsarnok, akkor azt az ötkarikás játékok budapesti megrendezése esetén kölcsön lehet kérni a katolikusoktól.

Így az építkezés költsége - papíron legalábbis - nem az olimpiai büdzsét terhelte volna. Bár a kormány időközben elállt az olimpiai pályázattól, a tervezett létesítmények megépítéséről nem mondott le. Most például arra pályázik, hogy Magyarország rendezhesse meg 2023-ban az atlétikai világbajnokságot, amelynek több versenyszámát Csepelen tartanák meg. E célból 15 ezer férőhelyes stadion építésére írtak ki a napokban pályázatot; s ennek a "kistestvére" lehetne a katolikusok csarnoka, amely edzőpályaként szolgálna a vb idején.
Forrás: hvg.hu