Rémálommá vált az élet Röszkénél

2017. April. 20. 07:34

Se éjjelük, se nappaluk nincs a határzár melletti házakban élőknek Röszkén a határvédelemmel járó kaotikus helyzet miatt- írja a delmagyar.hu.

Mihók Gábor és orvosként dolgozó élettársa lassan két éve költöztek Röszke utolsó házába, hogy csendes, nyugodt környezetben élhessenek, de pokollá vált az életük a határzár felépítése miatt. Már az építkezések és a folyamatosan zajló csapatmozgások is felborították az életüket, de a határzár "kibővítése" az okoskerítéssel, a védelem fokozása kiverte náluk a biztosítékot.

"Éjszaka is gyakran felriadunk arra, hogy nyolc nyelven üvölt a hangosbemondó".
"Nem vagyunk egyedül. Jeleztük már az önkormányzatunknak is, hogy próbáljuk meg érvényesíteni az érdekeinket."

A Felszabadulás utca legutolsó házában élő Mihókék szerint többen is vannak, akiket hasonló helyzetbe hoztak a határvédelemmel kapcsolatos tevékenységek.

Ha nem tetszik, el lehet költözni!

Az állam jól körbebástyázta magát, először is kormányhatározatban a határzár létesítését és annak körülményeit szabályozták, majd az Országgyűlés módosította az államhatárról szóló törvényt. A kisajátítást és a közérdekű használatbavételt rendeletben hirdették ki. A lényeg: a határtól számított tízméteres sávban kisajátított területért négyzetméterenként 173 forintot kell az államnak fizetnie.

A közérdekű használati joggal terhelt ingatlanok tulajdonosai kötelesek tűrni a határ védelme érdekében építmények felhúzását, működését. Amennyiben nem tudják rendeltetésszerűen használni az ingatlanokat, akkor kérhetik a tulajdon kisajátítását az államtól. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kártalanításról szóló rendelet részletesen taglalja a figyelembe vehető mezőgazdasági károkat, ám egyetlen mondatot sem lehet találni az emberek életét zavaró tényezőkről.