Rendőrségi nyomozás CT ügyben

2017. July. 17. 18:30

A Heim Pál kórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érintette az a közbeszerzés, amely során többek között CT-berendezéseket vásárolhattak a kórházak, és ami miatt a versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot írja a hírtv.hu

Múlt csütörtökön Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy a két klinikát is érintette egy 2015-ös, CT-, MR- és röntgengépekről is szóló, 9 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú és túlárazás miatt indított vizsgálatot.

A KEOP-5.6.0/E/15 sorszámú, EU-s pénzről szóló pályázat egyébként nem kapcsolódott szorosan az egészségügyhöz. Az EU elvileg energetikai fejlesztésekre különítette el ezt a forrást - a kórházi berendezések forgalmazói végül úgy pályáztak rá, hogy a kormány a kiírásban feltüntette, hogy a beszerzések célja a kórházak energiatakarékossága.

Hadházy szerint kétszeres túlárazás is lehetett.

A nyertes pályázatok értelmében a Heim Pál kórház új CT-ket, a kardiológiai intézet hagyományos röntgengépeket vehetett.

Ezeket a beszállítók le is szállították, tehát a GVH-vizsgálat miatt nem lépett fel felszereléshiány, azt nem lehet összekötni a halálesettel.

Azonban, állítja a versenyhivatal, bizonyítékok vannak arra, hogy a pályázaton részt vevő vállalkozások 2015-től egyeztetéseket folytattak és információkat osztottak meg egymással, befolyásolva közbeszerzési eljárások ajánlatait és eredményét.

A vizsgálat a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítóit érinti, köztük a Siemens Healthcare Kft.-t, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.-t, a Philips Magyarországot.

Ezzel a beruházással egyébként a múlt héten Balog Zoltán és az Emmi is büszkélkedett, utalva arra, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban.

Ez ebben a formában igaz is, azonban az említett közbeszerzés során a versenyszabályok megsértése és bűncselekmény gyanúja is felmerült.
Forrás: Hír TV/ Sztárklikk