Román követőre akadhat Orbán Viktor

2017. July. 17. 14:30

A romániai pénzügyi felügyelet vizsgálódik a pénzügyminiszter magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kijelentése miatt. Felfordulást okozott ugyanis a pénzpiacokon, hogy a kormány tagja a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásáról beszélt.

Kimeríti-e a piaci kihágás és manipuláció fogalmát a bukaresti kormány pénzügyminisztere azzal, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetéséről beszélt - ezt vizsgálja a romániai pénzügyi felügyelet a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A hasonló magyarországi szisztémát az előző Orbán-kormány 2011-ben államosította.

Ionut Misa, a pénzügyi tárca vezetője még június végén pendítette meg ezt a lehetőséget, hozzátéve, hogy az ebben a rendszerben felhalmozott nyolcmilliárd euró sorsáról a befizetők dönthetnének. Mehetne a pénz az állami rendszerbe vagy a romániai nyugdíjszisztéma harmadik pillérébe, az önkéntes megtakarításba.

A bejelentés mélyrepülésbe taszította a lejt és a bukaresti tőzsdét - ezen akadt fenn a pénzügyi hatóság. Szakértők szerint valamit kénytelen lépni a kormány, mert Romániában egy ideje több a nyugdíjas, mint a befizető, ezért tíz éven belül bedőlhet a rendszer. Szakértők szerint társadalmi vitában kellene eldönteni, hogyan előzzék meg a katasztrófát.
Forrás: Magyar Nemzet / Napi.hu