Sokkal jobb könyvből tanulhatnak Romániában a magyar gyerekek, mint idehaza

2017. August. 10. 22:21

Bárki által szabadon letölthető a netről a romániai magyar általános iskolásoknak készített ötödik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyv. Két magyartanár szerint sokkal jobb és korszerűbb, mint amiből idehaza tanítanak.

- Egyszerűen felüdülés volt ezt a könyvet átolvasni, nagyságrendekkel jobb, mint a Magyarországon használt tankönyvek - mondta a Magyar Nemzetnek Arató László. A Magyartanárok Egyesületének elnökét azután keresték meg, hogy több online közösségi fórumon is élénk diskurzust váltott ki a román oktatási minisztérium gondozásában megjelent új, ötödik osztályosok számára készült magyar nyelv és irodalom tankönyv.

A kötet pedagógusok szerint sokkal jobb és korszerűbb, mint amiből Magyarországon tanítanak.

Arató László szerint "több szempontból is példamutató" a kiadvány pedagógiai szemlélete.
- A könyv elején közölt tanterv is sokkal jobb, mint a Nemzeti Alaptanterv, ugyanis egy alapvetően kompetenciaalapú megközelítést tartalmaz, ellentétben a mi tantervünkkel, amelyik a 2012-es átdolgozása óta inkább a lexikális tudás átadását tartja a legfontosabbnak. Ezenkívül a román kiadású könyv integráltan tartalmazza a nyelvtan, az irodalom és a kommunikáció oktatását, ami szintén nagyon korszerű, előremutató - fogalmazott a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Arató László szerint a könyv a régi és a modern irodalmat is nagyon jól használja fel, a kortárs mesék is megfelelő arányban szerepelnek benne (például Békés Pál: A kétbalkezes varázsló című gyermekregénye), de ezenfelül is bőven vannak olyan szövegek, amikkel a gyerekek hétköznapi helyzetekben találkoznak. - Az egész nagyon gyakorlatias, aki ebből a könyvből tanul, az biztosan jól fog szerepelni a PISA-teszten - mondta az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának vezetőtanára. A román kiadvány feladatközpontú, kevés bebiflázandó definíciót és táblázatot tartalmaz - ellentétben a Magyarországon kötelezően használttal.
Forrás: Magyar Nemzet