A második mondat

Amiért drukkolok a kongresszusunk előtt, az a második mondat. A híradások, tudósítások második mondata.

Az első nyilván arról szól, ki az új elnök, kik a pártvezetők. Ez fontos, de egyelőre inkább nekünk. A második mondatban szerepelhet, mivel fordult az MSZP az országhoz. Mi az a legfontosabb gondolat, amelyet közhírré akart tenni, kihasználva azt a más napokon ritkuló figyelmet, amely kongresszus idején egy pártra irányul. Ajándék-pillanat. Vétek volna elszállni hagyni. Vétek volna, ha csak tisztújítás van, és nincs jele, ígérete politikaújításnak. Ezért gondolkodom, mit szeretnék a második mondatban. Melyik társadalmi csoporthoz szóljon? Az elsodort faluhoz (hogy nagyon más értelemben használjam Szabó Dezső terminusát), a lemaradó térségekhez, a munkaerőhiány ellenére is kiszolgáltatott munkavállalókhoz, a pályázatok cinkelt lapjaiba lassan belenyugvó vállalkozókhoz, a boldoguló, de légszomjjal küszködő, szabadságában és önérzetében sértett középosztályhoz, a ránk is dühös ellenzékihez vagy az "ezeknél a Fidesz is jobb" alapon szavazó kormánypártihoz?  És miről? Figyelmeztessen a friss veszélyekre az Alaptörvény-buherálás, a megjövendölt gazdasági válság, az Európa-konfliktus, a szolidaritás elleni irtóhadjárat, a tudás, a szellem elleni frontális támadás, az álkeresztény Tartuffe-ök tobzódása kapcsán? Hirdessen meg konkrét segítő, szociális és jogvédő akciókat? Mondjon végre néhány egyenes állítást kevésbé népszerű témákban, menekült-ügyben, hajléktalanságról, cigányokról? Oszlassa el a parlamenti ellenzék körüli megalkuvás- és mutyigyanút? Készüljön az önkormányzati visszavágóra? Bármelyiknek és mindegyiknek örülnék. De legjobban annak, ha egyáltalán lenne második mondat.

2018. June. 17. 07:53

"Mindenki húzódjon fedezékbe!"

Most már ne vegyenek otthonra Alaptörvényt, nem érdemes. Bár a neten elég olcsón kínálják, papírkötésben 480 ft. Hét Alaptörvényt is rendelhetnek pl. a mellette hirdetett "Vak bérgyilkos" c. mű áráért.

Az utóbbi krimihez azzal csinálnak kedvet, hogy "megannyi ígéret és árulás" van benne, hát ez speciel az Alaptörvényre is igaz. Mégsem ajánlom ezt a kiadást beszerezni, mert készül az új. A miniszterelnök bejelentette, hogy most másfél évig az Alaptörvény alapos és átfogó revízióján dolgoznak. Ajánlom, mindenki húzódjon fedezékbe! Még jobb volna, ha végre felébrednénk, ez nem játék. Már a 2011-es alkotmányszöveg is tele van részben beváltott, részben be nem váltott fenyegetésekkel. Most, amíg kitart a kétharmad, teljessé tehetik a hatalom bebetonozását és kiszélesítését. Azonnali ellenzéki és szakértői kontrollbizottságra volna szükség, figyelni minden erre irányuló jogalkotó mozdulatukat, és minden gyanús jelre félreverni a harangot. Mert rengeteg lehetőségük van: belenyúlhatnak a nyugdíjrendszerbe (szülőtartás!), fenyegetéseket fogalmazhatnak meg a népszaporulatot nem segítők felé, folytathatják az egészségügy kettéhasítását a szegényebbeknek és a fizetőképeseknek szóló szolgáltatásokra, megnyirbálhatják a szociális ellátásokat a már megjósolt gazdasági válságra hivatkozva, ugyanezzel az alibivel tovább növelhetik a gazdálkodási és politikai centralizációt, kiüresíthetik az önkormányzatiságot, növelhetik a miniszterelnöki (esetleg majdan elnöki) hatalmat, új ellenséget jelölhetnek ki bármely társadalmi csoportban, civil vagy politikai közösségben, tovább ronthatnak a választási szabályokon, a bírói munka, a tájékoztatás és a tudományos kutatás feltételein. Az a legkevesebb, hogy mindezt nemzeti, keresztény, honvédő, szabadságharcos kötelességként tüntethetik fel. A semmiért nem nyúlnának bele, nem faragnák újra a gránitot. Valamire készülnek, és az a valami nem lesz jó. Kedves pártok, állampolgárok, a szellem és a közélet emberei, szép, nyugodt hétvégét, kellemes pihenést kívánok!

2018. June. 16. 18:55

Elkezdődtek a Fideszen belüli leszámolások

Akinek csak kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Aki csak a hadviselésben jó, annak muszáj mindenütt ellenséget találnia. Ez nem is olyan könnyű. Hiszen a külső ellenség (migránssorosbrüsszel) folyamatos átkozása már kicsit unalmas, a hazai ellenfelek közül a pártok a parlamentben egyharmad alá szorultak, a civilek ellen kész a törvény- hát akkor most ki ellen kell harcolni?

Na, ilyenkor kell a saját sorokban ellenséget felmutatni. nehogy azt higgyék a hívek, hogy egy percre is lazíthatnak. A NER táboron belüli belső leszámolása a saját értelmiségén, a kultúra és a tudomány világában kezdődött. A kormánysajtó árulóként rontott a volt tudós miniszter Pálinkás Józsefnek, mellette az Operaház, sőt a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának, a kormány saját kinevezettjeinek. Nem elég lojálisak. Ez az önálló gondolkodás és az értelmiségi lét kockázata. Az egyeduralomra törekvők mindig is gyanús szemmel méregetik a szellem embereit: könnyen elkórincálnak, legalábbis gondolatban. Lám, Ókovács és Pröhle gyanús eszméknek vagy szerzőknek ad helyet, Pálinkás meg nem utálja annyira a CEU-t, mint elváratik, és meggondolásra int. Pedig a kijelölt ellenséget gyűlölni kell - ha nem teszed, te magad vagy ellenség. Akkor példát kell statuálni rajtad. Szerencse, hogy nem a negyvenes-ötvenes években élünk, akkor a belső ellenséggel koncepciós perek útján rövid úton végeztek. A két rendszert nem szabad összemosni, nem testvérek. De a nem rokonoknak is hasonlíthat egy-egy vonása egymáshoz. Nincs új Rajk László, főelvtársból kreált áruló-áldozat. De enyhébb változatban igény mintha volna rá...Már csak az önkéntes beismerő vallomások hiányoznak. Hiába, már a belső ellenség sem a régi!

2018. June. 09. 19:07