A gyermek a legnagyobb áldás

2017. January. 05. 07:52

Már majdnem szilveszter volt, amikor elém került a miskolci megyéspüspök karácsony másodnapján mondott szép szentbeszéde: "Kedves ünneplő testvéreim! 2000 éves távlatból is áhítattal szemléljük a gyermeket... Az isteni kisded áldást ad minden gyermekre, hogy ne feledjük: a gyermek a legnagyobb áldás."

Egy miskolci kismama valószínűleg nem volt ott a templomban az "ünneplő testvérek" között, hiszen még félig-meddig gyermekágyasnak számított. Gyermek nélkül. Azt betette Szenteste a kórház előtti babamentő inkubátorba. Hiába "a gyermek a legnagyobb áldás", neki nem volt az, nem tudott az lenni.

Pedig nem volt közömbös iránta: ha nem törődik vele, egyszerűen ott hagyja valahol, de ő gondoskodni akart róla, megmosdatta, felöltöztette, pólyába tette, tőle telhetően jó helyen hagyta.

Elég nyilvánvaló, hogy nehézségekkel küzdött, amelyeket nem tudott megoldani. Lehettek más bajok is, de hogy szegény volt, az szinte biztos. Borsodban különösen sok a szegény család, de máshol sem kevés. Minden 3. magyar gyerek, összesen 608.000-en élnek a hivatalos európai statisztika szerint szegénységben vagy kirekesztettségben, a gyerekszegénységet tekintve hátulról a negyedikek vagyunk, csak a bolgárokat, románokat, görögöket előzzük az uniós országok sorrendjében.

De nem merem folytatni, mert Kiszelly Zoltán, a Miniszterelnökségnek szép pénzért elemzéseket író politológus vasökle még rám is lesújt a végén. Szerinte "megszokott dolog, hogy a liberálisok kiszolgáltatott emberek szívfacsaró képeivel akarják a felső 1 % érdekét eladni", a hajnali 3-tól a Krisnások ételosztásánál kígyózó sor sem más, mint "liberális beetetés a Blahán".

Pedig "szegény emberek mindig is voltak, vannak, és minden bizonnyal lesznek is", és aki ezt nem találja rendjén valónak, az "a hataloméhség nettó szociális demagógiáját" alkalmazza.

Fúj, milyen halálos bűn, már szégyellem is, hogy szóba hoztam a karácsonyi kisbabát az inkubátorban. És ha meggondolom, az a másik, betlehemi kisded is felcseperedvén erősen hajlott a "nettó szociális demagógiára".

Mintha neki is lett volna némi köze a szegényekhez és kiszolgáltatottakhoz. Persze nem olvasta Kiszellyt, nem tudhatta, hogy ezzel a "szívfacsarással" csak a felső 1% érdekét szolgálja. Ha ismerte volna a mi felső 1%-unkat, Mészárost, Rogánt és a többieket, szerintem jobban meggondolja a dolgot..
Szerző: Lendvai Ildikó