A Jobbikkal együtt soha!

2017. June. 04. 12:20

Tudom, ezen könnyen összeveszhetünk. Épp azokkal, akiknek hozzám hasonlóan lesújtó véleményük van a rendszerről, és minden további napját ártalmasnak tartják. Hiába utasítják el (helyesen) a lehetőségét is az érintett pártok, többen újra és újra úgy kalkulálnak: a demokratikus pártoknak és a Jobbiknak együtt van esélyük a kurzust megbuktatni. Én meg azt mondom: éppen ez hosszabbítaná meg a legbiztosabban.

Nem kényeskedésről van szó, bár morális kérdésekben annak is van helye. De mi történne választás után?

Nem is az a legnagyobb veszély, hogy a kölcsönös átszavazásokkal megerősödő Jobbik akár a Fidesszel is köthetne koalíciót - pl. úgy, hogy Vona helyett a belső ellentétektől szaggatott pártból valamelyik radikális "antikomcsi" lépne előre. Ez még csak sima pofára esés. Az igazán rémisztő az, ha feltételezünk egy olyan kormányt, amelyhez a demokratikus pártok és a Jobbik közösen adják a parlamenti többséget.

Ne tessék azzal áltatni magunkat, hogy pár hónap, egy év alatt ripsz-ropsz összehoznának egy jobb választási törvényt, új alkotmányt, és véget ér a kényszerházasság, jöhet az új választás. Addig is kell kormányozni, törvényeket hozni, költségvetést összeállítani, Európával tárgyalni. Aki költségvetést csinál, annak mindenről dönteni kell, a saját értékei, céljai szerint.

Érdemes elolvasni a Jobbik pártdokumentumait választójogról, iskoláról, szociális rendszerről, igazságszolgáltatásról, csendőrségről, külpolitikáról. Érdemes megnézni, mit csinál Toroczkai, a párt alelnöke polgármesterként a falujában vagy a Jobbik rokonszenvében sütkérező Orosz Mihály Őrpatakon.

Ásotthalom, Őrpatak legyen az országból? Mely tárcák élére jelölhetnének ők? Hadügy- vagy belügyminisztert, hiszen van már praxisuk gárdaszervezésben? Külügyminisztert, hogy Orbán politikáját még lelkesebben folytassák az Unió ellen, Putyinnal? Oktatásit, kulturálist, hogy ők írassák a történelemkönyveket, és avassunk minden héten Horthy-szobrot? Hogy legalább vége lenne a korrupciónak? Ugyan. Mészáros Lőrinc helyett Simicska nyerne minden pályázatot, hiszen vissza akarja kapni a pénzét. Az jobb?

És ha végre jönne az új választás, glóriával a fején térne vissza a hatalomba a Fidesz, a "tiszta" párt, aki Európa szemében is rehabilitálta magát, hiszen ő volt az, amelyik nem fogott össze a Jobbikkal.
Szerző: Lendvai Ildikó