Ezért kaptak dührohamot

2017. March. 15. 06:12

Egy blogban ma azt olvastam: "Majtényi győzött, Áder nyert". Hogy ki nyer a szavazáson, annak nem volt tétje. Tudtuk előre, tudta Majtényi is. Hogy kié az erkölcsi és intellektuális győzelem - ez volt a tét.

Ádert sem érdemes automatikusan a leghitványabb fideszes politikusokhoz sorolni, Orbán sokáig húzódozott is a jelölésétől. Ádernek vannak, lehetnek fenntartásai a kurzussal szemben, de nem jelent azzal szemben alternatívát. Majtényi nemcsak politikai alternatíva volt, hanem ami nagyobb szó: maga a két lábon járó morális alternatíva.

Éppen azáltal, hogy világos volt: semmilyen személyes haszna nincs a jelölés vállalásából, sőt! Hogy nem magáért, hanem a köztársasági gondolat életben tartásáért csinálja. Ezzel találta el a legsebezhetőbb pontján a hatalmat, amely épp személyes érdekekből, a haszonszerzés vágyából fonja össze hűbéri láncolatát. Ezért kaptak dührohamot az esély nélküli jelölttől, ez ijesztette meg őket ennyire. Nehézfegyverzetet vetettek be az erkölcsi fölénye ellen, minden módon be akarták sározni. Ezzel maguk segítették megnövelni jelentőségét - köszönjük, fiúk!

Kaptunk 15 perc bepillantást egy másik világba. Amelyben van társadalmi béke, de "a béke nem csend, a békében folyamatos a vita és a párbeszéd". Ahol a köztársasági elnök nem elégedne meg azzal, hogy papíron "kifejezi a nemzet egységét", hanem tudja: "szolgálnia kell azt". Ez az elnök élne azzal a jogával, hogy minden parlamenti vitában felszólalhat, és maga is törvényjavaslatokat nyújthat be.

Elmondta: nem késlekedne egy új szociális és egy oktatási törvény, a sajtószabadságról és a korrupcióellenes eszközökről szóló törvény kezdeményezésével. Tevékeny és független elnök volna: "Nem lennék odafagyott mosolyú köszönő ember". "Nem lennék fél óránál tovább hálás az engem megválasztó pártoknak".

Tudta, tudtuk, hogy ez a programbeszéd nem kaphat kormánypárti szavazatokat. De ha nincsenek, akik arcukat, nevüket adják a köztársaság ügyéhez, akik személyes kockázatot vállalva kiállnak érte, akkor nem is lesz soha köztársaság. Majtényi azt mondta: itt vagyok, ez az ügyem,"ide lőjetek". Lőttek is, persze. De sem az ember, sem a gondolat nem kapott sebet.
Szerző: Lendvai Ildikó