Most kell miniszterelnököt cserélni

2017. May. 21. 09:57

Ha van pillanat, amikor ciklus közben miniszterelnököt kell váltani, akkor ez most van. Ezt csak a kormánypárti többség teheti meg, de az igen. Van rá jogi lehetőség, nem kell hozzá Orbán lemondása, nem kell feloszlatniuk a parlamentet, nem kell előrehozott választás, sima többséggel saját soraikból cserélhetnek kormányfőt.

Nem gondolom, hogy ez megoldaná rendszerszintű problémáinkat, de a közvetlen karambolveszélyt elhárítaná. 2018-ban nem lesz elég egy fényezés, olajozás, jobb gumi a kerékre, az egész totálkáros járművet cserélni kell. Akkor. De van olyan helyzet, amikor nem várhatunk a szervizre, a sofőrt azonnal cserélni kell, mert éppen falnak készül vezetni a kocsit.

Szerda óta megváltozott a világ. Karambolba rohanunk. Az EP-határozat nem a menekültügyi vitáról szól: ez Orbánék hazugsága. Erről alig pár mondat van benne,-én többet is írtam volna-, az is leginkább a konténertörvényről. Arról szól (és szólt már az alig puhább néppárti változat is), hogy a magyar rezsim az EU számára "egyértelmű kockázatnak minősül", korrupciógyanús üzelmei, a szociális és demokratikus jogok csorbítása, az oktatás és az igazságszolgáltatás helyzete miatt. Nem az a veszély, hogy életbe léptetik a 7. cikkely legszigorúbb szankcióit. Ahhoz többek között az összes kormányfő egyetértése kell. Nem bajlódnak kizárással sem. Csak éppen kiszorulunk a most alakuló új európai berendezkedésből.

Az új német-francia tengely számos más állammal együtt kifizető helyből valódi szövetséggé kívánja formálni az Uniót. De nem feltétlenül az egészét. Nem örülök neki, de alakul a kétsebességes Európa, egy szorosan együttműködő, fejlődő belső magból, és az elmaradó kategóriában néhány perifériára szoruló bajkeverőből.

Amelyekkel nem sokat törődnek majd, afféle pufferövezetnek tekintik, de egyébként fejlődésük, belviláguk a kutyát sem érdekel. Nem akartak felszállni az első osztályra, hát üldögéljenek a másodikon, azokat a kocsikat előbb-utóbb lecsatolják, ottfelejtik egy elhanyagolt mellékállomáson, ahonnan nincs több csatlakozás.

A következő hónapokban, legfeljebb egy-két évben dől el, ki hová tartozik. Szerdán nekünk megmutatták az ajtót a lecsúszó csoport felé, akikkel nem lehet, nem érdemes együttműködni. És az országot most olyan ember vezeti, aki csak a konfliktuskeresésben jó, a megegyezésben nem. Aki legendás politikai érzéke javát elvesztette, elszámolta magát a kvóta-népszavazással, az Olimpiával szembeni ellenállással, a CEU-üggyel, az osztrák, a holland, a francia, a német választással kapcsolatban, ahogy most az Európai Parlamenttel és saját pártcsaládjával is. Önmagában kockázati tényező egy veszélyes helyzetben. A páva tollait vesztette, tánca már unalmas, csak a (páva esetében nem túl kellemes) hangja maradt. Azon énekelget magyar nótát a kínai bankároknak.

De ez itt nem a Fásy-mulató. Ez egy ország, amelyet épp a falnak visz, mert nem ismer más irányt. Találjanak helyére átmenetileg valakit, bárkit maguk közül, aki nem a csattanásban leli örömét!
Szerző: Lendvai Ildikó