Viktor és Flórián

2017. June. 11. 10:48

A kormánypárti képviselők rekordsebességgel menekültek a kamera elől, amikor arról faggatták őket: mit szólnak az együttműködési megállapodáshoz a korrupciós gyanúkból ki se látszó Farkas Flóriánnal. A legszórakoztatóbb válasz szegény Dunai Mónikáé, a legbicskanyitogatóbb Halász Jánosé.

Dunai Mónika rémülten mondja fel a kötelezőt: "A korrupciómentességet mi elsődlegesnek tartjuk, és minden kérdésben ehhez tartjuk magunkat". (Na most képzeljük el, mi lenne itt, ha mondjuk csak másodlagosnak tartanák!) A rutinos Halász János rezzenéstelen arccal játssza a hülyét. "Farkas Flóriánnal semmi baj. Mit tud, mi probléma lenne vele?"

Tényleg, szinte semmi. Épp csak az a csöppecske, hogy számos egyéb stikli után most 1,6 milliárdot keresnek rajta, amit a uniós támogatásból személyes irányításával a cigányság foglalkoztatásárnak segítésére kellett volna fordítani. Bár annyira nem is keresik, hiszen a botrány ellenére havi 1 millióért miniszterelnöki megbízottként továbbra is fáradozhat a romák integrációjáért.

Pedig először úgy nézett ki, kénytelenek lesznek elengedni a kezét, hiszen már az EU csalás elleni hivatala is beidézte. Akkora volt a gáz, hogy a magyar kormány inkább visszafizette az 1, 6 milliárdot az uniós kasszába, megindult az ügyészségi eljárás, a tárca pedig nagy garral követelte az elsíbolt összeget az Országos Roma Önkormányzattól.

A Fidesz honlapján a szövetségesek felsorolásából gyorsan kitörölték a Lungo Dromot. Aztán tavaly történt valami. Orbán a parlamentben a Rogánnál már elpróbált mondattal védte meg kegyencét: a támadások csak megerősítik a pozíciójában.

Decemberben a humántárca váratlanul odaajándékozta azt a pénzt az ORÖ-nak, amiből az kifizethette a tartozást. A rehabilitáció tetőpontján, pár napja Kövér és Farkas nagy kézrázások közepette aláírták az új választási együttműködési megállapodást.

Hogy mi fordította meg a széljárást? Az, hogy a Fidesz szemében felértékelődtek a Farkas Flóriántól remélt roma szavazatok. Saját értelmisége kezdett repedezni, a népszavazás érvénytelen lett, a vagyonuktól megfosztott önkormányzatok polgármesterei lázadoztak: még a végén nem hajtják el megbízhatóan a közmunkásokat szavazni! Döntöttek. Flóriról kissé lekefélték a sarat, és visszahívták a színpadra. Lehet befogott orral is szövetkezni.

A cigány himnuszként énekelt dal így kezdődik: "Zöld az erdő, zöld a hegy is,/ A szerencse jön is, megy is." Csak az a baj, hogy Farkas Flóriáné mindig jön, a többszázezer szegény cigányé, aki elől elvitte a pénzt, pedig megy.
Szerző: Lendvai Ildikó