Ostobák vagyunk?

Végtelenül leegyszerűsített világot tár elénk a Fidesz, a migrációs paravánt, miközben a paraván mögött a lopások, csalások, hamisítások zavartalanul zajlanak. De hagyjuk most ezeket, jóllehet nem szabadna hagyni, még akkor sem, ha a magyar társadalom tagjait, úgy tűnik, a legcsekélyebb mértékben sem érdekli.

Nem érdekli, ha Kósa mama idős korára sertéstelepet vásárol, állami pénzből, és közben Kósa államtitkár felesége szintén komoly pályázati pénzhez jut, és persze kölcsönösen megvédik egymást, szép példáját adva annak, hogy holló a holló szemét nem vájja ki. Mégis, most, maradjunk ennél a leegyszerűsített világnál, amelyet a Fidesz elénk vetít, immár minden lehetséges fórumot és költségvetési pénz megmozgatva; klasszikus példáját adva a tiltott pártfinanszírozásnak. Ám ez olyan tiltott pártfinanszírozás, amely az Állami Számvevőszéket nem érdekli; hogy is érdekelhetné, amikor a szervezet elnöke lényegében Orbán Viktortól nyerte el a pozíciót.A bevándorlással kampányol ma már a kormány, a Fidesz, és lényegében erre a sínre állította rá az országgyűlést is a kormányzó párt. Hamarosan - bőven már a kampányidőszakban - törvénytervezet kerül a T.Ház elé, amelyről csak a szóismétlés elkerülése végett írom azt, hogy T.Ház, mégpedig a Stop Soros törvényt fogja áterőszakolni a Fidesz. Ha lassan is, de csak eljutok mondandóm lényegéig, a végletekig lecsupaszított, ugyanakkor mélyen manipulált világképig, amelyet elénk tárnak, ránk erőltetnek a "fiatal demokraták". Hollik István volt kijelölve, hogy ezt előadja, feltehetően a Finkelstein örökség részeként. Azt találta mondani a szóvivő, hogy a mai Magyarország pártjai két részre oszthatók: az egyik oldalon áll a nemzeti párt (lehet, hogy pártokat mondott, beleértve a KDNP-t is, de ezt ne vegyük komolyan), a másik oldalon pedig a bevándorlást támogató pártok. Holliknál, Orbánnál ez ilyen egyszerű. Nem számít, hogy már maga az állítás is hazugság, hiszen ma már nincs olyan párt, amely ne közölte volna: nem bontja le a kerítést, és nem akar Magyarországból bevándorló országot csinálni, de az sem számít, hogy egy ilyen mondattal mennyire lebecsülik a magyar lakosságot. Azt üzenik vele: akkor csapunk be benneteket, amikor csak akarunk. És, mit tesz Isten, folyamatosan be is csapnak. Úgy látom: eredményesen. Most már csak az a kérdésem, hogy ennyire egyszerűek, vagyunk, mint amilyennek a Fidesz lát bennünket?Szerző: Németh PéterForrás: Sztárklikk

2018. February. 06. 12:52

Gyurcsány szerint a világ

Gyurcsány Ferenc nekiment a Népszavának, nekiment az MSZP-nek, és nekiment Karácsony Gergelynek is.

Itt és most nem foglalkoznék azzal, hogy ki mindenki másnak is - például a papi pedofíliának -, mondandóm szempontjából annak nincs jelentősége, még akkor sincs, hogy amúgy volna vele vitatkozni való. (Nem az álszentségről, vagy az elhallgatásokról beszélek; azt a témát elég szépen feldolgozta az Oscar-díjas Spotlight című film.) A Demokratikus Koalíció elnöke kollaborációval vádolta a szocialistákat, most azért, mert a Népszavát a Fidesz pénzéből működtetik, szerinte évente legalább százmillió forinttal. Amúgy, ha jól emlékeszem, Gyurcsány miniszterelnöksége idején szépen jutott állami pénz a jobboldali sajtónak; akkoriban az a hír járta, hogy a baloldal nem a kiegyensúlyozott sajtóviszonyok, sokkal inkább a félelem miatt tette ezt.Szóval akkoriban senki nem beszélt arról, hogy a Fidesz kollaborál Gyurcsánnyal; nem is tehették, mivel tartalmilag olyanok voltak azok az orgánumok, hogy kinevették volna azt, aki ilyet állít, hiszen naponta kapott Gyurcsány tőlük akkor pofonokat, hogy a fal adta a másikat. Ha belepillantunk a Népszavába -és ezt nem azért írom, mert ma is kötődöm hozzá - akkor azt látjuk: a lap kíméletlenül üldözi az Orbán-rezsimet, írásai, szerzői gárdája, témaválasztásai egyaránt azt igazolják vissza, hogy az újság következetes híve a kormányváltásnak. És ez akkor is így van, ha történetesen olyan kormányzati hirdetések vannak benne, amelyek szembe mennek mind a szocialisták, mind pedig a lap által vallott értékeknek. Természetesen lehet bírálni ezért a pártot, a Népszavát, a gond legfeljebb az, hogy ezek nélkül az összegek nélkül képtelen lenne fennmaradni az újság. Többek között azért sem, mert a baloldalinak hitt gazdagabb vállalkozók - tényleg: ezen az oldalon vannak oligarchák? - félnek a baloldal médiájába pénzt tenni, és ez a félelem már akkor is munkált bennük, amikor még gyurcsányi hatalom volt Magyarországon. Többek között ezért is volt oly könnyű dolga a Fidesznek; a 2010-es kormányváltás idejére a végelgyengülés állapotába sodródott a nyolc év után ellenzékivé váló médiavilág. De még mindig nem ez a baj a volt miniszterelnök szavaival. A baj inkább ott van, hogy két hónappal a választások előtt, felrúgva saját szabályait, muníciót ad a jobboldalnak: lám, lám a balosok megint önmagukkal vannak elfoglalva, egymás lejáratásán munkálkodnak. Ha nem így lenne, akkor Gyurcsány nem vádolhatná azzal, hogy hirtelen megváltoztatta véleményét: önálló listákról álmodó helyett váltott volna át a közös lista hirdetőjévé. Túl azon, hogy Karácsony - saját állítása szerint - soha egyetlen olyan mondatot nem mondott, ami a külön pártlistákat favorizálta volna, de vajon miért pont Gyurcsány kifogásolja bárki álláspontjának megváltozását, amikor pont ő volt, aki ebben a legnagyobbat fordult. Joga van ehhez, persze, de még ahhoz is, hogy bírálja a másikat. De könyörgőm: két hónap múlva választunk, és akit, akiket támad, azok, elvileg, ugyanazon az oldalon állnak, mint ő.

2018. January. 29. 10:51

Orbán kontra Pintér

Az elmúlt hét egyik legnagyobb tanulsága számomra az, hogy itt már az sem tűnik fel senkinek, ha a miniszterelnök vagy maga is hazudik, vagy meghazudtolja saját belügyminiszterét.

Történt pedig, hogy pintér Sándor sajtótájékoztatóján, amely persze mi másról, a bevándorlás elleni tervezett törvénycsomagról szólt, kérdésre válaszolva azt találta mondani, hogy Soros Györgyöt nem fogják érinteni az új törvények, mivel az amerikai-magyar milliárdos nem vett részt illegális bevándorlókat (migránsokat!) támogató szervezkedésben. Ugyanakkor, pontosabban két nappal később, Orbán Viktor, a saját rádiójában, tehát a közszolgálatinak csúfolt Kossuth rádióban azt nyilatkozta: Soros Györgynek el kell döntenie, hogy részt vesz-e továbbra is az illegális migráció támogatásában vagy sem. Ugye nem kell külön hangsúlyozni, önök is kitalálják, ki hazudott. Most már csak tényleg az a kérdés, hogy Pintér Sándor egyszerűen hibázott-e vagy tudatosan fordult el a magyar kormány kötelező kommunikációjától. Egyébként ez a bizonyos kormány, amely a legkevésbé a magyar emberek érdekeit, sokkal inkább azok indulatait igyekszik a maximumra tornászni. Nincs is igazán más kommunikációs terve, saját maga bevallása szerint is ezt állítja választási kampányának középpontjába. Feltehetően azért, mert tudja: kormányzati teljesítményével aligha dicsekedhet. Még akkor sem teheti, ha amúgy minden a kezére játszott, a kedvező világgazdasági folyamatok, az Unióból érkező temérdek pénz, a külföldön dolgozó magyarok hazautalt összegei, hogy csak néhányat említsek. De a legnagyobb szerencséje éppen abban van az Orbán-klánnak, hogy az emberek teljesen apatikusakká, érdektelenné váltak. Nem érdekli őket, hogy mennyit lopnak, hogy kiket hoznak helyzetbe, hogy hogyan csapják be őket. A magyar lakosság bávatagon nézi, miként tűnnek el a milliárdok a rezsim kegyeltjeinek zsebébe, mint ahogy meg sem érinti őket, hogy folyamatosan át vannak verve. És, hogy visszatérjek az indító gondolatra: már az sem veri ki náluk a biztosítékot, ha a kormány két tagja homlokegyenest mást mond ugyanarról a témáról, személyről. Nem, úgy látszik arra vagyunk szocializálva, hogy nézői legyünk a legnagyobb átverésekről szóló filmnek. Ráadásul úgy, hogy ennek a filmnek m i vagyunk a főszereplői, anélkül, hogy gázsit kapnánk érte.

2018. January. 23. 06:34

Ifjú? Demokraták?

Furcsa magyarázatot ad Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Financial Times által készített összeállításban arra, hogy miért nem politizálhat szerinte Soros György. Persze nem először hallom fideszes politikustól azt a magyarázatot, amelyet mindjárt az olvasó elé tárok, de azt sem mondhatom, hogy valami régi szólam felidézése.

Illetve dehogynem , csak azok, akik ilyen nézeteket vallottak, még a pártállam potentátjai voltak, azokban az időkben politizáltak, tudják amit ma még diktatúrának nevezünk, finomítottabb nevén pártállamnak. Szóval, Kovács Zoltán azt mondja, hogy Soros Györgynek és a magyar kormánynak különbözik a demokrácia felfogása, amikor úgy véli, hogy a politizálás nem tartozik a civilekre, a civil szervezetekre. Már pedig Soros György maga is civil és az általa pénzelt szervezetek is civilek. Gondoljuk csak végig a szóvivő szavait mit is jelentenek ezek. Milyen megfontolás alapján tartja, demokratikus felfogásnak azt hogy a politika a civil társadalom számára tiltott terület, oda csak a professzionálisak léphetnek be. Vajon mitől kap valaki olyan passzust, amely az ő profizmusát igazolja.Kovács Zoltán mitől az, hiszen valamikor maga is civil volt, vagy fél civil, azokban az időkben amikor még Soros György támogatását élvezte. Attól lett ő hivatásos politikus és mint ilyen kötelezően elfogadandó véleménnyel rendelkező , hogy Orbán Viktor maga mellé hívta? És mitől lett az, maga Orbán Viktor? Repüljünk egy picit vissza az időkben, igen azokhoz a pártállami napokhoz, amikor a ma miniszterelnöke még civilként üldögélt az egyetem padjain és mit tesz Isten, politizált. Mit szólt volna az a nyolcvanas évekbeli fiatalember ahhoz , ha az akkori Kovács Zoltán megtiltja neki a politizálást, azzal a magyarázattal, hogy civilként neki csak a hallgatáshoz van joga. Az az Orbán Viktor lendületes támadást indított volna és tette volna éppen abból a megfontolásból, hogy akkoriban már szabad volt a véleménynyilvánítás, legalábbis olyan mértékben szabad, hogy már nem merték szankcionálni. Beszélni róla végképp nem mert senki: a szabadság levegője már beáramlott Magyarországra.Ezt a levegőt akarja most a jelek szerint kifújni az országból a mai kormányzat, vagy nevezzük őket a régi nevükön : fiatal demokraták.Hova tűnt az ifjúság, hová tűntek a demokraták?

2018. January. 16. 07:45

Asel

Minden ember szabadnak születik és egyenlő méltósága és joga van. A bizalom és az összetartás nagyobb, mint a gyűlölet és a felbujtás. Isten hozott, kedves Asel! - ezeket a sorokat Alexander Van der Bellen, osztrák kancellár jegyezte, mégpedig annak kapcsán, hogy Bécs idei első újszülöttjét elképesztő gyűlölethullám fogadta a közösségi oldalakon.

A csecsemő Asel Tamga néven jött a világra és persze egy bevándorló házaspár gyermeke. A bécsi római katolikus szeretetszolgálat munkatársa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűlöletnek valami egészen új formája jelent meg a Facebookon, és a New York Timesnak nyilatkozva arra kérte az osztrákokat, hogy köszöntsék az újszülöttet, valamint a fejkendőt viselő édesanyját. Azóta ezt tízezrek megtették, bizonyítva ezzel, hogy Ausztria népére azért nem az idegengyűlölet a jellemző. Cegléden egy arab turistacsoportot néztek migránsnak. Többen is a hatóságok közbenjárását kérték, egy nő például - a Magyar Nemzet tudósítása szerint - a következőket mondta: "Rémisztő volt! Kérem, a migránsveszély miatt és főleg a nőkre tekintettel hívják fel a ceglédi emberek figyelmét, hogy ne járkáljanak egyedül az utcán, mert már itt sem biztonságos".Emlékezzünk: tavaly novemberben Perbálon néztek arab egyetemistákat migránsnak, és rendőrt hívtak rájuk. A két esettel kapcsolatban egyáltalán nem azt akarjuk állítani, hogy a magyar rasszistább nép az osztráknál, feltehetően - lásd az újszülöttre hulló gyűlölethullámot - ugyanannyi az idegenellenes, mint nálunk. Inkább a hivatalos, vagy még inkább hivatásos politikusok megnyilvánulásában mutatkozik meg a különbség. Míg az osztrák köztársasági elnök a humánum nevében adott ki nyilatkozatot, addig a Fidesz-frakció szóvivője lényegében egyetértett a ceglédi aggódókkal. Azt mondta ugyanis, hogy ezek az emberek csak a biztonságukat féltik, és a biztonságra való törekvés nagyon is helyes. Tette mindezt búgó, behízelkedő hangon, de rendkívül hamisan. És amikor ezek a szavak elhagyták a száját, nem volt egyetlen ember, aki felemelte volna a kezét: eddig és ne tovább. Persze, tudom, hogy a Fidesz kampányának a középpontjában a gyűlölködés végletekig való fokozása áll, de talán mégiscsak kell lennie olyan pontnak, amikor visszafogottságra, emberségre int mindenkit. De, úgy látszik, a kormánypártnál nincs ilyen pont. Szegény Asel, hálás lehet, hogy nem Magyarországon született...

2018. January. 09. 07:32

Pelikánok, Sorosok

Tudom, hogy minden egyes betűvel, minden egyes mondattal, minden egyes írással, amely Sorosról, menekültekről szól, az ő kottájukból játszom. Ők ugyanis pontosan erre számítanak; mai szóhasználattal élve ők mediatizálják a témát, mi meg híven követjük őket.

Igaz ugyan, hogy nem pont azt írjuk, amit ők akarnak, de hát arra ott van nekik a temérdek, uralmuk alá hajtott média, így aztán tökéletesen elégedettek azzal, ami ezen a csenevész oldalon születik. Arról beszélünk, amiről ők akarják, hogy beszéljünk. Tudják, afféle Gábor Zsazsa attitűd ez; minden, hogy mit csak rólam írjanak. És m i pontosan ezt tesszük.De, ha ilyen pontosan látjuk, hogy milyen manipulációval állunk szemben, akkor miért tesszük meg nekik azt a szívességet, hogy a kedvükben járunk. (Nem is értem, miért váltottam át egyes számról többes számra...) Hiszen tehetnénk úgy, mint aki tudomást sem szerez a létezésükről, átnézünk a fejük felett, el sem hangzottként viszonyulunk a közléseikhez.Igen, lehet, hogy így kellene tenni, de éppen ez a dolgok rákfenéje: annyi hazugságot zúdítanak ránk, hogy azt már ép ésszel nem lehet kibírni, muszáj megszólalni, elővenni vékonyka hangunkat, hogy legalább ez a frekvencia is eljusson néhány érzékeny fülű emberhez.Voltaképpen a tehetetlenség szólama ez; lényegében annak a bevallása, hogy az a gyűlölet-kampány, ami ránk zúdul agyonnyom bennünket, de mégis úgy teszünk, mintha párbajképesek lennénk.Nem vagyunk azok. Elképesztő apparátussal vonultatják fel a teljes fegyverzetüket, és amikor már azt hisszük, ellőtték az utolsó töltényüket, akkor elővesznek egy új fegyvert és azzal soroznak meg bennünket. Most például a fideszes önkormányzatokat vetették csatába, sorra mocskolják be a karitatív civilszervezeteket, azt állítván - mint hétfőn Kósa Lajos tette -, hogy ezek mind a Soros ügynökei, most ugyan azt mutatják magukról, mintha segíteni akarnának a rászorulókon, de aztán majd hamarosan levetik álarcukat, hogy megvalósíthassák a Soros-tervet. És tessék: csak leírtam megint ezt a bornírtságot, abban a naiv hitben, hogy lesz olyan olvasóm is, aki ugyan eddig bedőlt a Fidesz propagandájának, de most rádöbben, hogy alaposan becsapták. Nem, sajnos nem lesz ilyen olvasóm. Önmagunknak írjuk ezeket a sorokat; esélyük sincs arra, hogy általunk rádöbbenjenek az eddig megtévesztett tömegek, hogy a kormány rútul becsapja, fel- és kihasználja őket. Szegény Bacsó Péter, ha most forgatná le az aktualizált Tanú című filmet, újra csak dobozban maradna a szalag. Illetve rosszabb a helyzet: kifütyülnék. Idő kell, várnunk kell; egyelőre csak Bástya elvtárs van, meg Virág elvtérs; Pelikán meg se született.

2017. December. 19. 08:08