2017.12.18. hétfő
névnap: Auguszta
Mezőgazda

Egész évben hasznos a fahéj

2016. december 16. 15:35

A téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj: édes aromája a békebeli karácsonyokat juttathatja eszünkbe. Azonban a fahéjnak rendkívül jó hatásai vannak az egészségünkre, ezért nem csak a hideg hónapokban érdemes fogyasztani!

A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk "kiegyensúlyozni" azokat a hatásokat, melyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis, ha a szénhidrát-dús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek).

A vérzsírokra is kedvezően hat: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése. A vérzsírszint és a vércukorszint egyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett.

Az agyműködésnek is nagyon jót tesz. A fahéjban található egyik hatóanyag az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

Baktérium- és gombaölő hatásai is vannak, ezeknek köszönhető, hogy sok szájápolási termékben, például szájvízben található fahéjkivonat. Rendszeres fogyasztásával elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, melyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.
Forrás: Sztárklikk/Mezőgazda

További Mezőgazda hírek