2018.01.19. péntek
névnap: Sára
Sport

Kosárlabdában még van reményünk a továbbjutásra

2017. szeptember 04. 16:41

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a 31 pontos Hanga Ádám vezetésével legyőzte hétfőn Csehországot az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának harmadik fordulójában, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Eredmény, C csoport, 3. forduló:

Magyarország-Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

A nyeretlen magyarok és az ötvenszázalékos mérlegnél tartó csehek igazi ki-ki mérkőzésre készültek a kolozsvári arénában. A cseh válogatott sikere esetén megszerezte volna második győzelmét, s ezzel nagy valószínűséggel a nyolcaddöntőre szóló isztambuli repülőjegyet is.

Magyar diadal esetén Hanga Ádáméknak már "csak" a házigazda Romániát kellene megverniük kedden második győzelmükhöz és a továbbjutáshoz.

Utóbbit a csehek már pénteken abszolválták, amikor 83-68-ra legyőzték a társrendező gárdát.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, 1997 óta kilencszer csaptak össze, és a csehek 5-4-re vezettek. Legutóbb a 2015-ös Eb selejtezőjében találkoztak, akkor a magyarok és a csehek is nyertek hazai pályán.

A selejtezőcsoportját tavaly százszázalékos mérleggel nyerő magyar válogatott 1999 óta első Eb-jén szerepel, hétfői ellenfele viszont két éve hetedik lett a franciaországi kontinenstornán, 2013-ban pedig a 13. helyen zárt Szlovéniában.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesében immár harcra készen lépett pályára a montenegróiak ellen szombaton kisebb csípősérülést szenvedett Hanga Ádám, a csehek legjobbja viszont nem jött el az Eb-re: a Fenerbahcéval májusban Euroliga-bajnok Jan Vesely fizikális és mentális fáradtságra hivatkozva visszamondta a szereplést.

Az ő távollétében négy külföldön játszó kosaras lépett pályára a túloldalon, akik közül az elmúlt szezonban az NBA-s Washington Wizardst erősítő Tomas Satoransky emelkedett ki, de Jirí Welsch is eltöltött négy évet az NBA-ben.

Az Euroliga legjobb védőjátékosának választott Hanga és a 27. születésnapját ünneplő Vojvoda Dávid kosaraival a magyarok 7-0-ra elhúztak, majd Allen Rosco zsákolásával már 13-2 állt a nagyórán.

Az ellenfél a hetedik percben tudott tíz ponton belülre kerülni (18-10), aztán Patrik Auda révén hét pontra feljött a nyitónegyed végére.

A folytatásban hat pontra olvadt az előny, de ennél közelebb nem tudtak férkőzni a csehek, főként az Ivkovics-legénység elképesztő védőmunkájának köszönhetően.

A nagyszünetben 44-33 volt az állás, Hanga ekkor 16, Allen pedig 10 pontnál tartott.

Térfélcsere után, hétpontos vezetésnél ismét Vojvoda keze villant, majd az elképesztő formában játszó Hanga átlépte a húszpontos határt, a mintegy hétszáz magyar szurkoló ovációja közepette.

A cseheket azonban továbbra sem sikerül leszakítani, a túloldalon a remekül büntetőző Lukas Palyza 17 pontnál tartott.

A 66-58-ról induló zárónegyedben a magyarok Hanga és Vojvoda pihenői alatt is remekül tartották magukat az elfáradó csehek ellen, a hajrában is magabiztosan őrizték előnyüket, és végül a vártnál simább győzelmet arattak.

A válogatott előzőleg az 1969-ben Olaszországban nyert Eb-meccset, amikor 92-76-ra verte a svédeket Casertában.

Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is megverik, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

A nemzeti csapat kedden 19.30 órakor találkozik a románokkal a Polyvalent Csarnokban.
Forrás: MTI-Sztárklikk

További Sport hírek