A béltisztítás a helyes táplálkozással kezdődik

2017. March. 12. 13:20

A vastagbél tisztításának szükségessége igencsak ellentmondásos téma: sokan feleslegesnek és károsnak tartják, mások kifejezetten ajánlják. A bélrendszer egészségének megőrzése azonban csak előnyökkel szolgál, lássuk, hogyan tisztítsuk jól a bélrendszert.

A béltisztításra épülő étrendkiegészítők és módszerek piaca egyre dinamikusabban nő, míg a bélrendszeri betegségekkel küzdők száma nem csökken látványosan. Jó, hogy egyre tudatosabban próbálunk tenni az egészségünkért, és az is dicséretes, hogy rájöttünk: szervezetünknek is jót tesz a böjt és a tisztítás. A bélrendszer tisztán tartása legalább olyan fontos, mint a máj, a vese, a gyomor kímélése és támogatása. Mivel, hogyan tehetünk jót a vastagbelünknek?

A béltisztítás a helyes táplálkozással kezdődik

A vastagbél funkciója az, hogy tárolja és besűrítse az emésztéskor a vékonybélből lekerülő és már nem emészthető salakanyagokat: ételek megemészthetetlen maradékait, feleslegessé vált emésztőnedveket, a bél nyálkahártyájáról ledörzsölt sejteket, elpusztult baktériumokat, kis mennyiségben fehérjéket és zsírokat, másrészt a bélben élő baktériumok óriási tömege lebontja azokat a molekulákat, amik a vastagbél falát károsíthatnák - írja a Szimpatika.

A vastagbélben nagy mennyiségű baktérium él szimbiózisban a szervezettel. Számos betegség, emésztési panasz kapcsolatba hozható a káros bélbaktériumok elszaporodásával. Ezért a legtöbbet akkor tehetünk a jól működő, egészséges vastagbélért, ha a hasznos baktériumokat (pre-, és probiotikum)támogatjuk, vagyis etetjük.

A legjobb a kiegyensúlyozott táplálkozás, minél több növényi rost fogyasztásával, a rostok ugyanis prebiotikumként működnek. A prebiotikumok olyan természetes élelmiszer-összetevők, amelyek a vastagbélbe jutva a probiotikumokat táplálják, elősegítik a probiotikus törzsek szaporodását és támogatják a kalcium, magnézium, cink, vas felszívódását.

Kiváló prebiotikum-források például a csicsóka, a cikória, a gyökérzöldségek, a hagymafélék, a banán, az articsóka, a spárga, az olajos magvak. Probiotikumokat pedig az erjesztett ételek tartalmaznak, például a joghurt vagy a savanyú káposzta, de ma már minőségi, komplex pre-, és probiotikumokat egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítőkből is választhatunk.

Ha figyelünk arra, hogy legalább hetente egyszer ne együnk húst, cukrot, kávét, tejet-tejterméket (kivéve az erjesztett joghurt, kefir), finomított szénhidrátot és csak nyers vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, pre-és probiotikumban gazdag élelmiszereket, legalább 2-3 liter folyadékot (zöldséglevet és tiszta vizet) fogyasszunk, már sokat tettünk a bélrendszerünkért.

Hosszabb kúrákat is beiktathatunk, de erről minden esetben kérjük ki természetgyógyász és/vagy dietetikus tanácsát.

Ha rendszertelen a székletünk, puffadunk, hasi görcseink vannak, fáradtak, enerváltak vagyunk, illetve láthatóan kidomborodik az alhasunk, akkor közbeiktathatunk egy emésztést segítő programot.

A barna rizs, a hajdina, a zöldségek, a gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak élelmi rostban gazdagok. Megfelelő folyadékfogyasztás esetén (1,5-2 liter/nap) nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni, megpuhulnak, és segítik a béltartalom továbbjutását a vastagbélben.

Kifejezetten székrekedésre, "béltisztításra" ajánlott a folyadék hatására a belekben megduzzadó-zselésedő lenmag, útifűmaghéj és a görögszénamag. Figyeljünk, hogy mindig törjük össze és nagy mennyiségű folyadékkal vegyük be ezeket a magokat, máskülönben épp az ellenkező hatást érjük el vele!

A béltisztításban segítenek a gyógynövények is. Fogyasszunk éhgyomorra reggelenként felváltva diólevél és csalánlevél teát 6 héten keresztül, ezzel nemcsak a beleinket, hanem a méregtelenítésért igazán felelős szerveinket (máj, vese) is tisztítjuk.