Magyarországot lehet, hogy ma föl sem vennék az EU-ba

Május 9-én Európa szerte Európa napját ünnepeljük. Békésebb, józanabb korokban ennek a napnak pártpolitikától mentes ünnepnek kéne lennie, de sajnos ez a luxus manapság nem adatik meg számunkra.

68 évvel a Schuman-nyilatkozat megszületését követően, 14 évvel hazánk uniós csatlakozása után nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy Magyarországot ma lehet, hogy föl sem vennék az Európai Unióba. Sőt, talán a jelenlegi kormány nem is akarna csatlakozni ahhoz - fittyet hányva a magyarok elsöprő többségének akaratára, és elődeink évezreden át tartó küzdelmeire. Az Unió alapítói egy olyan jövőt köveztek ki, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok között soha többé ne lehessen fegyveres konfliktus; hogy népeink a békés egymás mellett élést tapasztalják meg oly sok sorstragédiát követően. Ma viszont azt látjuk, hogy a kormány folyamatosan gyengíti szövetségünket Európa népeivel. Magyarország, mely egykor élenjárója volt az európai eszmének, mára sajnos olyan országgá vált, ahol a kormány sutba dobja a demokratikus értékeket, és azokat valamilyen zavaros, gyanús, átláthatalan, de egyáltalán nem ismeretlen vezérlőelvekre cseréli. Mi, magyar baloldaliak kitartunk amellett, hogy hazánk csak egy erős európai szövetség oszlopos és tiszteletreméltó tagjaként lehet hosszú távon sikeres, és töretlenül valljuk, hogy utunk nyugatra, és nem keletre vezet. Ahogy az elmúlt, úgy az elkövetkező évtizetekben is azon fogunk dolgozni, hogy a magyarok az európai család teljes jogú tagjaként büszkén, emelt fővel járhassanak, és újra eljöjjön az idő, amikor sem szégyenkeznünk nem kell kormányunk miatt, sem külföldre menekülnünk előle.

2018. May. 09. 15:05

A Fidesznek Magyarország kifosztása az első

Történelmi időket élünk. Az újkori magyar történelemben nem fordult elő, hogy egy magyar miniszterelnök megfenyegette volna a népét. Márpedig Orbán Viktor március 15-i beszédében politikai és jogi szankciókkal fenyegette meg a változást akaró embereket. Azt mondta, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Ilyet csak keleti diktátorok tesznek, ez a XXI. századi Magyarországon elfogadhatatlan.

Erről is kérdeztem volna miniszterelnök urat ma a munkahelyén, de megint elszaladt a szembesítés elől. A távolmaradására csak négy indokot tudnék elfogadni: ha azért nem jött be a Parlamentbe, mert javítja az Elios által kivitelezett közvilágítást és éppen Tiborcz Istvántól gyűjti be a 12 milliárdos büntetést; vagy Kósa Lajos 1300 Mrd forintját próbálja meg visszacsempészni a magyar költségvetésbe, vagy a Rogán Antal találmányát érintő nyomozásban tanúskodik; esetleg Semjén Zsolt elől bújtat el egy kilövésre váró jegesmedvét. Ezen kívül bármit is mondana, az hazugság. Ugyanolyan hazugság, mint az egész kormányzásuk, politikájuk, ami se nem keresztény, se nem szociális, se nem demokrata. Egyetlen célja van, Magyarország javainak megszerzése. A fideszes elitnek nem Magyarország, hanem Magyarország kifosztása az első. Békéről és szeretetről beszélnek, miközben békétlenséget és gyűlöletet keltenek határokon belül és kívül, magyar emberek között. A menekültek ellen uszítanak, de pénzért több tízezer bevándorlót – közöttük bűnözőket – engedtek be az országba, ellenőrizetlenül. Demokráciáról és a többség akaratáról beszélnek, miközben kisebbségben vannak és éppen készülnek elcsalni a választásokat. Mert mára pontosan tudjuk, hogy fideszes segítséggel kamupártok, bizniszpártok szerezték meg és használták fel gyanútlan magyar állampolgárok, valamint elhunytak adatait. Az a legnagyobb különbség a Fidesz és a Fidesz politikusai által sokat emlegetett reformkori elődeink között, hogy Széchenyiék a saját vagyonukat használták az ország gyarapítására, addig Orbánék az országot használják a saját vagyonuk növelésére. A kérdés csak az: hagyjuk-e tovább a fideszes elitet hazudozni, lopni, csalni? Hagyjuk-e, hogy Orbán kivezesse Magyarországot az Európai Unióból? Hagyjuk-e magunkat megfélemlíteni, fenyegetni? Mi azt mondjuk, hogy elég volt! A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásból is tudható, hogy a változást akarók vannak többségben. Ezt a többséget hívjuk április 8-án a szavazófülkékbe, mert Orbán rendszere – akármilyen szilárdnak tűnik is – leváltható, Magyarország pedig megjavítható. Most még van rá esély. Ezért mondjuk, hogy tessék választani: Nyugat vagy Kelet; béke vagy háború; jövő vagy múlt; fejlődés vagy lemaradás; mindenki jóléte vagy a fideszes elit gazdagodása; köztársaság vagy „vejedelemség”. Az MSZP-Párbeszéd szövetséggel április 8. után olyan Magyarországot építünk, ahol a hatalom a népet szolgálja, és az örökös harcot a biztonságos, nyugodt fejlődés váltja fel. Mi egy európai Magyarországot, közös hazát szeretnénk. Ezért megint csak azt tudom javasolni: akinek elege van az Orbánok, Mészárosok, Tiborczok, Lázárok, Matolcsyk, Garancsik, Rogánok Magyarországából, az április 8-án jöjjön el szavazni, és szavazzon a Változás Szövetségére, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeire, valamint a Karácsony Gergely által vezetett listára! Váltsuk le együtt ezt a cinikus, korrupt, tolvaj bandát! Közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért!

2018. March. 21. 17:51

Orbán stadiont vett a nyugdíjunkból

Fiatalabb koromban mindig irigységgel vegyes csodálattal néztem azokat az idősebb német, holland, svéd, dán vagy norvég embereket, akik a lakókocsijukkal hónapokra letáboroznak a Balaton parti kempingekben, vagy megtehetik, hogy többhetes európai városnéző körútra induljanak. Nos, ettől mi még messze vagyunk, sőt, egyre messzebb.

Orbán és csapata ugyanis sem a jövő, sem a jelen nyugdíjasait nem veszi emberszámba. 2011-ben a Fidesz 3 millió honfitársunkat kényszerítette arra, hogy lemondjanak az addig elért nyugdíjcélú megtakarításaikról. Az így elcsalt közel háromezer milliárd forintot pedig jelentős részben "vasvásárlásra" meg stadionokra költötték, az egyéni számlákra vonatkozó ígéretüket pedig nem tartották be. Ez történelmi bűn volt, hiszen Orbán a jövő nyugdíjasainak jelentős részét semmizte ki. Ma már mindenki tudja, hogy akik kitartottak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztáraknál, azoknak az eltelt 6 évben mintegy 70-80%-kal nőtt a nyugdíjcélú megtakarításuk. De nem csak a jövő nyugdíjasaival bánt rosszul Orbán és csapata, hanem a jelen szépkorúival is. Azokkal, akik megértek már itt néhány változást, tudják, hogy minden lehetséges, tudják, hogy semmi sem tart örökké. Akik megérték már egy időtlennek hitt rezsim bukását. Ők azok, akiket nem könnyű megvezetni. Látták, hogyan lesz egy radikális fiatal politikusból középkorú milliárdos oligarcha, és látták, hogyan lesz a szabadság leghangosabb hirdetőjéből zsarnok. Ők azok, akik azért dolgoztak évtizedeket, építették Magyarországot, hogy nekünk jobb, szabadabb életünk legyen egy igazságos Magyarországon. Ezért segítették az iskolázásunkat, figyeltek az egészségünkre, segítették a felnőtté válásunkat, és közben saját magukon spóroltak. Ők azok, akik szeretnének utazni, színházba járni, koncertre menni, olyan dolgokat tenni, amire nem jutott idejük a dolgos évek alatt. Akik egyszerűen csak szeretnék megélni a mindennapok örömét. De ma ezt sokan nem tudják megtenni. Magyarországon több millióan mindennapi megélhetési problémákkal küzdenek. A mostani hidegben számtalan egyedülálló idős ember kerül életveszélyes helyzetbe amiatt, hogy nem tudja kifűteni otthonát. Magyarországon közel 100 ezer embernek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, az idősek több mint fele pedig kevesebb mint 100 ezer forint nyugdíjat kap havonta. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon ma egymillió nyugdíjas szegénységben él. Ma az öregségi nyugdíjminimum - tíz éve változatlanul - 28.500 forint, miközben Szlovákiában ugyanez 80 ezer forint. Mégis mihez kezdjen az ember 28.500 forinttal? És most nem nyugat-európához hasonlítom magunkat.A Fidesz csak az ÁFA megemelésével évi 100 ezer forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből és most 10 ezer forintot ad vissza Erzsébet-utalvánnyal. A Fidesz csak szavazóként tekint a nyugdíjasokra, nem veszi őket emberszámba. De mi tudjuk, hogy az időskor nem lehet hátrány, a nyugdíj pedig nem adomány, hanem munkával és járulékfizetéssel megszerzett jog. A biztonságos nyugdíjas élet feltételeinek megteremtéséhez - méltányos nyugdíjemeléshez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához, a nyugdíjminimum megduplázásához, vagy a kisemmizett magánnyugdíjpénztári extagok kárpótlásához - azonban változásra, kormányváltásra, a fideszes elit elzavarására van szükség. Mi ezen dolgozunk. Közös erővel áprilisban sikerülni fog!

2018. January. 24. 18:31

Mutassunk példát, amíg van választási lehetőségünk!

Sok évvel ezelőtt egyszer, Pécsre látogató fiatalok nyilatkoztak - az akkor még létező - Népszabadság hasábjain. Ők azt mondták: "Pécs olyan szabad! Az egész városból árad a szabadság és a szerelem."

Ez persze nem tegnap volt. Azóta ugyanis a Habony-kommandó a Népszabadságot megszüntette, a város fideszes vezetése pedig Pécs függetlenségét és vagyonát zálogba adta. Ma már ott tartunk, hogy Pécs páváskodó fideszes urai a pécsiek önkormányzáshoz való jogait, a pécsiek vagyonát ajánlották fel a kormánynak. Csak azért, mert a hozzá nem értő városvezetéssel összehozott adósságot mással fizettessék ki. Ma már ott tartunk, hogy - a város számláját Budapesten kell vezetni, a helyi adók pedig Budapestre mennek,- a budapesti Fidesz központból beleszólhatnak, hogy mennyivel növeljék a pécsiek helyi adóit, és beleszólhatnak, hogy hány embert bocsássanak el a pécsi önkormányzati szervektől, cégektől.Engem, aki megéltem a szabadságot Pécsett, ez mélységesen felháborít, mert azt látom és érzem, hogy Pécs már nem szabad. Ha viszont Pécsett a Fidesz gyámság alá helyezte a polgármestert, és elvette a város anyagi függetlenségét, akkor miért gondoljuk, hogy nem ez várható országosan is... Persze, csak ha maradnak! És ha hagyjuk...Ne legyenek kétségeink! Pécset most is ugyanúgy kísérletezésre használja a Fidesz, ahogyan korábban a Kubatov-lista bevezetésénél, vagy a Pécsi Vízmű elfoglalásánál tette. Ha a kísérlet beválik, jöhet országosan is.A Fideszt ugyanis nem érdekli sem Pécs, sem a pécsiek, sem a pécsieknek tett ígéretek. Nem érdekli őket a megígért autópálya, nem érdekli őket a déli ipari park fejlesztése. Ugyanúgy nem érdekli őket, hogy elmennek a fiatalok Pécsről, ahogyan nem érdekli őket, hogy elmennek a fiatalok az országból.A Fideszt a saját hatalmának a megtartása érdekli, ennek rendel alá mindent. Ezért foglalta el az ügyészséget, az Állami Számvevőszéket, és a médiát. Ezért támadja a civileket, ezért szít gyűlöletet és ezért kelt félelmet. Ezért akarja elfoglalni a bíróságokat, és ezért akarja megszüntetni az önkormányzatok szabadságát 2018 után. Látni kell, hogy Pécs az ország kicsiben. Tiborcz lámpák égnek az utcákon, Fidesz által elfoglalt média működik közpénzből, saját képével díszíti ki a karácsonyfát a fideszes államtitkár. De Pécs ennél jobbat érdemel, ahogyan Magyarország is.Én szeretném, ha Pécs újra Magyarország legszabadabb, legszerethetőbb városává válna. Ennek érdekében hoztam egy személyes döntést. Arra teszek javaslatot pártom választási bizottságában, hogy támogassuk Mellár Tamás független jelölt indulását Baranya 1. számú választókerületében. Arra kérek minden demokratikus ellenzéki pártot, támogassuk közösen a legesélyesebb jelöltet. Mutassunk példát, amíg van választási lehetőségünk!Közös erővel, közös elszántsággal, közös programmal, közös jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel április 8-án elzavarhatjuk a kormányt és a kiskirályokat Pécsről (is).

2018. January. 17. 06:11

"Lebontjuk Orbán maffiaállamát"

Új év kezdődött, a politikában pedig remélhetőleg új időszámítás kezdődik 2018-ban. A köztársasági elnök 2018. április 8-ra tűzte ki a választások időpontját.

A tét nagy: vagy közösen lebontjuk Orbán maffiaállamát, és véget vetünk a maffiakormányzásnak, vagy itt kő kövön nem marad. Magyarország évtizedekre a vesztesek közé kerül, és lemondhatunk a maradék szabadságjogainkról is!A tét nagy, de még van választási lehetőségünk. Közös erővel, közös elszántsággal, közös programmal, közös jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel áprilisban elzavarhatjuk Orbánt és csapatát!A magyar embereknek biztos megélhetésre, igazságos Magyarországra van szükségük: a gyermekeknek, a felnőtteknek és az időseknek egyaránt. Mi, szocialisták és baloldali politikusok ennek a megteremtésén fogunk dolgozni. El kell érnünk, hogy - a Magyarországon a dolgozók a munkájukból meg tudjanak élni, - a vállalkozók sikeresek legyenek, - a nőknek ugyanakkora fizetés járjon, mint a férfiaknak, - az idősek tisztességes nyugdíjat kapjanak,- senki ne fagyjon meg a saját lakásában,- a fiataloknak ne kelljen elhagyni a hazájukat, ha boldogulni szeretnének,- és senki ne legyen rühös magyar kórházakban.Az április 8-i választás előtt mindenki gondolja végig Magyarország elmúlt 8 évét. Ha ez megtörtént, képzeljék el, hogy milyen Magyarországot akarnak maguknak, a gyermekeiknek, unokáiknak, szüleiknek. - Aki szerint helyes, hogy a szegény család tehetséges gyermeke nem juthat el egyetemre, főiskolára, az ne szavazzon ránk!- Aki szerint helyes, hogy csak a gazdagok kaphatnak színvonalas egészségügyi ellátást, az ne szavazzon ránk!- Aki szerint helyes, hogy Matolcsy a nemzeti bankot saját malacperselynek használja, hogy Orbán újra orosz függőségbe taszítja Magyarországot, és felszámolja a hazai civil társadalmat, az ne szavazzon ránk.Ezeket az igazságtalanságokat mi nem tudjuk támogatni. Ezen a magatartásunkon pedig nem tudunk változtatni! Mi egy igazságos Magyarországban hiszünk, amely a szabadságra, egyenlőségre és szolidaritásra épül!- Ha független bíróságokat, szabadon működő civil társadalmat, valódi jogállamot akarnak, szavazzanak ránk!- Ha tisztességes munkáért tisztességes bért, biztonságos megélhetést és erős munkavállalói jogokat akarnak, szavazzanak ránk!- Ha korszerű egészségügy ellátást, versenyképes tudást nyújtó iskolarendszert, több nyugdíjat szeretnének az időseknek, szavazzanak ránk!Közös erővel, a változást akarók szövetségével el tudjuk zavarni a Fideszt, le tudjuk váltani Orbánt. Tegyük együtt újra Közép-Európa éllovasává Magyarországot és állítsuk helyre Magyarország nemzetközi tekintélyét! Nekünk ez a célunk, ezért fogunk küzdeni.Közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért!

2018. January. 11. 11:29

Nem azért dolgozunk, hogy a focistából lett miniszterelnök hobbiját finanszírozzuk

Múlt héten történelmi vereséget szenvedett el a magyar futballválogatott Luxemburgtól. A vereség különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy 2011 óta minden évben több tízmilliárdnyi adóforintot tömött az Orbán-kormány a magyar futballba. Kár volt. Ezt az eredményt ingyen is el tudta volna érni a válogatott. Az "aranylábúakra", stadionokra költött százmilliárdok inkább mehettek volna háziorvosokra, kórházakra, orvosok, ápolók bérére.

Előrebocsátom, hogy sok magyar emberhez hasonlóan, én is szeretem a focit. Meg a csokoládét is. De amikor arról kell döntenem, hogy a rendelkezésemre álló pénzből csokoládét vagy gyógyszert veszek a beteg családtagjaimnak, akkor - sok honfitársamhoz hasonlóan - én is a gyógyszer mellett döntök. Szinte mindannyian fel tudjuk állítani a helyes fontossági sorrendet, kivéve a felcsúti focistából lett miniszterelnököt. Mert rendkívül igazságtalannak tartom, hogy miközben évek óta a magyar adófizetők pénzéből százmilliárdokat önt a jelenlegi kormány a magyar futballba, addig a magyar emberek százezreinek közelében nincs háziorvos, hónapokat várnak egy-egy műtétre, nem kapnak megfelelő gyógyszereket és korházi fertőzésektől rettegnek. Én nem értek egyet azzal, ahogyan Orbán és csapata az adóforintjainkkal bánik, mert - nem azért dolgozunk, nem azért fizetünk adót, hogy azt egy nem túl sikeres focistából lett miniszterelnök hobbijára költsük;- nem azért dolgozunk, nem azért fizetünk adót, hogy abból stadion legyen, színvonalas egészségügyi ellátás helyett;- nem normális, hogy a teljesítmény nélküli focisták adómentességét az alacsony keresetű ápolókkal, orvosokkal fizetteti meg a Fidesz;- nem normális, hogy ha elkészül a méregdrága Puskás-stadion, már ötször annyi férőhely lesz a magyar stadionokban, mint ahány kórházi ágy;- nem normális, hogy az éves halálozások negyede azért van, mert nincs elég pénz és szakember az egészségügyben.Az Fidesz hét éves kormányzásának eredménye, hogy tragikus állapotban van az egészségügy, és arányosan kevesebbet költ a kormány egészségügyre, mint 2010-ben: - van propagandaminisztérium, de egészségügyi minisztérium nincs;- vannak milliárdok konzultációra, de rendes kórházi takarításra nincs. Ma már többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben;- vannak olyan térségei az országnak, ahol 50 kilométeres körzetben nincs háziorvos. Így az az idős ember, akinek csak a szívgyógyszere felírása miatt kellene eljutnia a doktorhoz, ezt meg sem próbálja. Nincs pénze útiköltségre, olykor magára a gyógyszerre sem. Így százezrek maradnak ellátatlanul;- ápolók és orvosok tömegei hagyják el az országot;- az időpontra rendelt betegek sokszor órákon át várakoznak;- új szuperkórházakat ígérnek, de közben más kórházakban embertelen állapotok uralkodnak;- van, ahol a kötszer, vagy a vérnyomásmérőbe szükséges ceruzaelem is hiánycikk;- akinek van pénze, gyógyulni tud a magánrendelőkben, akinek nincs, olykor életmentő vizsgálatokra is hónapokat várakozhat.Elfogadhatatlan, hogy a 75 év feletti szüleink, nagyszüleink nem kapnak korszerű rákgyógyszert, mert az OEP nem finanszírozza. Ezt az igazságtalanságot meg kell szüntetni, mert ha nem lesz változás, néhány év múlva nem lesz, aki ápolja a betegeket és nem lesz, aki operáljon. Ezért kell jövőre leváltani Orbánt és csapatát. Közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért!

2017. November. 13. 13:36