De milyen lesz a Római Szerződés hetvenedik születésnapja?

2017. March. 27. 13:54

Hatvan éve írta alá hat európai állam a római szerződéseket. Céljuk az volt, hogy a kontinens vérzivataros évtizedei után megalapozzák, bebetonozzák a békét. Ebből a szemszögből nézve talán a világ egyik legsikeresebb politikai projektjéről beszélünk - a háború valóban elkerülte őket, és azt követően a később csatlakozókat is.

De az 1993 óta Európai Uniónak nevezett közösség létrehozásának messze több gyümölcse lett, mint a további háborúk elkerülése. A közös piac, a vámok eltörlése, az áruk, a munkaerő és a tőke szabad áramlása megteremtett egy olyan régiót, amely mérceként szolgált a világ többi részének, amelynek a neve egyet jelentett a békés, szabad és virágzó együttéléssel.

Az integráció egyre mélyült, és úgy tűnt, megállíthatatlanul bővül - szinte nincs olyan, az EU-val határos állam, amely ne kívánna a közösség tagjává válni előbb vagy utóbb.

Európa vezetői a hétvégén Rómában ünnepelték a szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóját, magam is részt vettem az európai szocialisták ünnepi rendezvényén. De ezek az ünnepi rendezvények sajnos inkább voltak elmélázó megemlékezések, mintsem pezsgődurrantó születésnapi bulik... Tudniillik ma már messze nem olyan egyértelmű az irány, mint hatvan évvel ezelőtt volt.

A Brexit-et követően az Unió már nem lesz olyan, mint volt azelőtt. És a hogyan továbbra adott válaszok között sajnos egyre több helyről és egyre erősebben hangzik föl a kétsebességes Európa rémképe.

És hogy tényleg rémkép-e ez a mi számunkra? Egyértelműen. A kétsebességes Európa ugyanis - ellentétben azzal, ahogy a kormány próbálja majd bemagyarázni nekünk - nem mazsolázgatást jelen, nem arról szól, hogy amit szeretnénk az EU-ból, az marad, amit nem szeretnénk, azt meg köszönjük szépen, nem kérjük.

A kétsebességes Európa azt jelenti, hogy lesz egy gyorsabb sáv. Akik akarnak, együtt kielőzhetnek.
Haladhatnak gyorsabban az integráció, gazdasági növekedés, a stabilitás, a prosperitás és a békés egymás mellett élés útján. A többiek pedig döcöghetnek a külső sávban hetvennel, az IFA mögött, egyre jobban leszakadva tőlük.

Ha a Fideszen múlik, Magyarország helye ez utóbbiban lesz. Meggyőződésem viszont, hogy ez téves út. Magyarországnak az az alapvető érdeke, hogy egy erős és egységes Európához tartozzon. Hosszú évtizedek, évszázadok törekvéseit dobnánk ki az ablakon, ha felhagynánk ezzel.

A magyar baloldal mindig is elkötelezettebb volt Európa iránt, mint a jobboldal. Magyarország döntően ennek az elkötelezettségnek köszönhetően lett teljes jogú tagja az európai családnak. Nem kérdés, hogy a többségében EU-párti magyar társadalommal szövetségben egyszer újra a mag-Európához húzó Magyarországot fogunk teremteni, de kétségtelenül hiányozni fognak az évek, amiket az Orbán-kormány elpazarolt ezen a területen.
Szerző: Tóth Bertalan