Egy normális Magyarországon

2017. March. 13. 13:18

A köztársaság elnökének megválasztása mindig jeles napja a fejlett nyugat-európai demokráciáknak. A választáshoz minden esetben teljesülnie kell kettő alapvető feltételnek:

- egyfelől kell hozzá egy szabadon, demokratikusan és szolidárisan működő köztársaság,
- másfelől kell hozzá legalább egy, elnöknek alkalmas jelölt.

Hogyan is állunk ma Magyarországon ezzel a két feltétellel?

Ami a szabadon, demokratikusan és szolidárisan működő köztársaságot illeti, azt a Fidesz 2010 után fokozatosan szétverte. Hiszen
- egy normális Magyarországon ma a jog lenne az úr a tisztességtelenül, politikai befolyással szerzett pénz helyett;

- egy normális Magyarországon működne a törvény előtti egyenlőség, működne a fékek és ellensúlyok rendszere. Biztosítva lenne a bíróságok és az ügyészség politikai függetlensége. Az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács pártkatonáktól mentesen, szélesebb jogkörrel ellenőrizné a kormányzó hatalmat. És nem ülhetne egy álmodozó tolvaj a Nemzeti Bank élén;

- egy normális Magyarországon a hatalom tisztelné a magántulajdont, nem hozna visszamenőleges hatályú törvényeket, nem csinálna átnevelő intézményeket az iskolákból. És nem támadná, hanem segítené a civil társadalmat;

- egy normális Magyarországon az emberek nem Pénztáros Lőrinc és a Habony-művek szemüvegén keresztül tekinthetnének a világra, hanem biztosított lenne a média sokszínűsége.

Ami a másik feltételt, vagyis a köztársaság elnöki tisztére alkalmas legalább egy személy létét illeti, azzal jobban álltunk. A korábbi Alkotmány és az Alaptörvény szerint is a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

- Egy alkalmas köztársasági elnök ezért nem hagyhatja szó nélkül, ha kopaszokból álló szabadcsapatok megfélemlítéssel és fizikai erőszakkal akadályoznak másokat népszavazási kezdeményezések benyújtásában. Akkor sem, ha ezek Kubatov Gábor kopaszai, az áldozat pedig MSZP-s politikus!

- Egy alkalmas köztársasági elnöknek feladata van, ha a miniszterelnök felhatalmazás nélkül évtizedekre eladósítja, és kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak. Akkor is, ha ez a miniszterelnök Orbán Viktor!

- Egy alkalmas köztársasági elnöknek feladata van akkor is, ha a kormányzó hatalom titkosítani akarja a közpénzfelhasználást, vagy a törvényei rendre az átlagemberek szegényebbé tételét és egyes fideszes potentátok gazdagodását segítik.

A mai köztársasági elnök választáson mi Majtényi László köztársasági elnökké választását támogattuk.

- Mert Majtényi László nemcsak a baloldal jelöltje volt.

- Mert Majtényi László minden magyar ember jogait és érdekeit kívánta képviselni egy olyan országban, ahol csak a Fidesznek behódolók élhetnek jól. Az általa képviselt alkotmány nem elvont jogelvekről szól, hanem arról, hogy a szegényeknek is legyenek jogaik, a bűnösök megkaphassák büntetésüket, az állam pedig ne önmagáért, hanem az emberekért működjön.

- Mert Majtényi László programja ma és holnap is biztosíték lehet arra, hogy Magyarország ismét szabad és demokratikus országgá váljon, hogy a Fidesz által lerombolt alkotmányosság újra érvényesüljön.

A Fidesznek ez láthatóan nem érdeke, ezért kell mennie a hatalomból.
Szerző: Tóth Bertalan