"Higgyétek el, nem tartunk közpénzt brókercégnél"

2017. March. 09. 19:05

Két évvel Quaestor-botrány kirobbanása után még mindig nem lehet tudni, hol, kinél vannak a pénzügyi vállalkozás milliárdjai. Van 220 milliárd forintnyi kár, 32 ezer károsult, "szerencsétlenkedő" ügyészség.

Nincs felelős és tizenkétezer ember még részbeni kártalanítást sem kapott. A Quaestor-botrány furcsaságairól - Tarsoly Csaba Quaestor vezér fideszes tisztségviselőkkel ápolt szoros kapcsolataitól a Szijjártó-féle nemzeti kereskedőház 3,8 milliárd forintjának a Quaestor bedőlését megelőző utolsó pillanatban történt visszautalásán keresztül, a csőd bejelentése és tényleges kezdeményezése közötti időben történt eseményekig - sokan írtak.

Mellékszál, de én kíváncsi voltam arra a kormányzati vizsgálati jelentésre is, amelyből kiderülhetett volna, hogy - törvényellenesen - 2010 óta melyik minisztérium helyezett el brókercégnél közpénzt, és mennyit.

A vizsgálat lefolytatására még Orbán Viktor utasította a minisztereket (ennek időpontja egyébként máig vitatott), és Orbán Viktor szavai szerint ennek 2015. április 2-re kellett volna elkészülnie. "Hiszen ezek közpénzek, ezek nem a minisztériumok pénzei, hanem az adófizető magyar polgárok pénzei." - mondta a miniszterelnök.

Aki azt gondolná, hogy egy ilyen, a közpénzek felhasználásáról szóló vizsgálati jelentésnek a megszerzése az Orbán-kormány időszakában egyszerű, nagyot téved. A minisztériumok az adatigénylésre - három kivétellel - lényegében úgy válaszoltak, ahogy szoktak: "Aki kíváncsi hamar megöregszik. Foglalkozzon mással, tisztelt Képviselő Úr!" A közel másfél éves pereskedés részleteivel bővebben most nem szeretnék untatni senkit.

Az eredmény azonban egészen megdöbbentő. Tudják, hogyan hajtotta végre a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a miniszterelnöki utasítást? Tudják, hogyan folytat le a KKM egy, a közpénzek milliárdjait érintő vizsgálatot a XXI. században?

Szóban. Nem vicc, az alábbi idézet a KKM által küldött adatigénylési teljesítésből származik:

"Az alperes KKM valamennyi háttérintézményénél szóban, körkérdés formájában tájékozódott a miniszterelnöki válasz által érintett témakörben. A háttérintézmények ezt követően, a megkeresésnek megfelelően szóban adtak tájékoztatást a minisztériumnak."

Képzeljük, el hogyan zajlik egy ilyen beszélgetés a Fidesz-kormányban: "Így hidd el, nincs több kockázatos befektetés közpénzből a brókercégeknél! Ezt írásba nem adom ugyan, de ha én mondom, hidd el! A hit ereje csodákra képes. A számlát meg úgyis az adófizetők állják, ha baj lesz."

Meddig hisszük még el?
Szerző: Tóth Bertalan