Lesz CEU a "lex CEU" után?

2017. April. 03. 17:57

Több módja is van annak, hogy a hazai és a nemzetközi tudományos világ felfigyeljen valakinek a munkásságára. Az egyik, hogy kimagasló tudományos teljesítményt kell nyújtani. Nos, ez a veszély nem fenyegeti a Németh Szilárdot is a csatársorban tudó Fideszt. A másik, ahogyan Orbán és a kormánya rátámad a hazai felsőoktatásra, most éppen a CEU-ra. A kérdés, már csak az, kinek jó ez a fajta figyelem?

Magyarországnak semmiképpen. Magyarországnak éppen az lenne az érdeke, hogy versenyképes tudást és diplomát adó szellemi műhelyek működjenek, nemzetközileg is elismert kutatók dolgozzanak az országban.

Látni kell, hogy a CEU-t ellehetetlenítő fideszes törvényjavaslatnak a valós szakmai alapja nulla. A törvénymódosítás tárgya nem tartozik a magyar felsőoktatás első tíz legfontosabb problémája közé. Az olyan kérdések, mint a felsőoktatási dolgozók bérezése, az egyetemek autonómiája, a felsőoktatásba való bejutás, a diplomák munkaerőpiaci értéke mind-mind sokkal fontosabb, mint azok az ügyek, ami miatt a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt módosítja.

Hallom én a kormányzati propagandát, hogy a lex CEU ellen felszólaló több mint harmincezer nemzetközileg ismert külföldi és magyar tudós, Nobel-díjas, magyar és külföldi egyetem, felsőoktatási intézmény, egyéb szervezet és személy mind hülye, csak a Fidesz (és Rogán) helikopter.

De egy dakota mondás szerint: "Ha a kocsmában mindenki azt mondja, részeg vagy, ne várd meg, amíg kidobnak. Hagyd abba a randalírozást, és menj haza!"

2018-ban ezért is kell kidobni a randalírozókat a hatalomból. Mert a Fidesz leváltható, Magyarország megjavítható!
Szerző: Tóth Bertalan