A foci jobb helyzetben van, mint az ország

2017. June. 10. 15:08

Engem tényleg csak annyiban érdekel a foci, amennyiben modellálja azokat a morális és mentális állapotokat, amelyek hét év fideszes uralkodás után az országban kialakultak.

És frászt kapok attól, hogy most, miután a 85 ezer lakosú Andorrától 1:0-ra kikaptunk mindenki fejek hullását kívánja látni, ahelyett hogy végre egyértelművé válna, hogy a magyar foci, a hazai politikai és gazdasági rendszer tükörképe.

Mert hiába mond le B. Storck vagy Csányi vagy akárki, és hiába állítanak össze "ütősebb csatársort", vagy dolgoznak ki jobb taktikát, ez a foci ugyanúgy züllik tovább, ahogyan az ország is.

Mert mindenféle teljesítmény nélkül fizetik meg busásan a játékosokat, mert a szövetségeket szakemberek helyett tehetségtelen, ostoba politikusok vezetik, mert a támogatásokat a klubok nem a teljesítmények, hanem a miniszterelnököt körülvevő koncentrikus körökben való elhelyezkedésük alapján kapják, mert a miniszterelnök belepofázik a válogatott összeállításába, a sportklubok életébe, a támogatások elosztásába, a bajnokság rendjébe.

Mert - amint ezt a néhány napja - az állásából kipaterolt egyik edző elmondta, azért lett kegyvesztett az általa vezetett másodosztályú csapat vezetőségének körében, mert el szerette volt érni, hogy a heti három edzés közül legalább kettőn kötelező legyen megjelenni az egyébként milliós fizetéssel kitömött futballistáknak, mert kifogásolta, hogy "a mai fiatalok egy részének fogalma sincs, mi vár rá a felnőttek között.

Megy a hajzselézés, de mentálisan nullák, sok esetben a pénzvágy hajtja őket, futballribancokat nevelnek belőlük", és azt is kritizálta, hogy a fontosabb szakmai kérdésekben közvetlenül Orbán dönt.

Egy szó mint száz a magyar futball éppen úgy működik, ahogyan a magyar gazdaság és politika. Nulla teljesítményt felmutató politikai kegyencekből lesznek dúsgazdag oligarchák Garancsik, Mészárosok, Vajnák stb., alkoholista politikai talpnyalókból az ország jövőjét meghatározó döntéshozók, akik nem csak egy-egy sportág, hanem pl. nemzedékek sorsáról dönthetnek (Balog, ).

Az előrejutást nem a tudás és teljesítmény, hanem a politikai lojalitás dönti el. És kitör a nemzeti gyász, ha a 85 ezer lakosú Andorra porig aláz bennünk "büszke és erős" magyarokat a pályán. Pedig a foci jobb helyzetben van, mint az ország, mert ott legalább időnként szembesülhetünk azzal, hogy hova vezet az, ha a tudás és teljesítmény helyett a seggnyalás és a feltétlen lojalitás válik a kiválasztódás szempontjává.

A politikai és gazdasági életben - mivel azt nem gólra játsszák - nincsenek ilyen mérföldkövek. Ott majd csak akkor fogunk észhez térni, amikor a gödör legaljáról felnézünk, és látjuk, hogy milyen távol van a gödör teteje. De addigra már Néró felégette az országot.
Szerző: Vásárhelyi Mária