A nemzeti elkötelezettség

2017. April. 10. 10:53

Annak, hogy a Fidesz milyen sikeresen szállja meg a nyelvpolitikai erőteret, az egyik leglátványosabb példája az, ahogyan a "nemzeti elkötelezettség" fogalmát a jobboldal számára kisajátítja. És ahogyan ezt a kisajátítást a baloldal és a liberálisok is nemcsak tudomásul veszik, hanem magukévá is teszik.

Én például szociális és gazdasági kérdésekben baloldali, emberjogi kérdésekben liberális és mindemellett nemzeti elkötelezettségű vagyok, miközben Európa iránt is ugyanolyan mély elkötelezettséget érzek.

Teljesen abszurdnak tartom, ahogyan a nem jobboldali közéleti szereplők simán tudomásul veszik, hogy kirekesztik őket azok táborából, akik a nemzet iránt elkötelezettek, miközben a jobboldalon még az önmagukat demokratának tartók is saját oldaluk privilégiumának tartják a nemzeti elkötelezettséget, és minden megszólalásukban hangsúlyozzák azt.

Én viszont úgy gondolom, hogy az alaphelyzet az, hogy aki itt él és dolgozik vagy nem itt él, de magyarnak (is) tartja magát, annak nemzeti elkötelezettségét senkinek nincs joga kétségbe vonni. És attól hogy valaki konzervatív vagy jobboldali semmivel nem inkább nemzeti, mint aki baloldali vagy liberális. Éppen ezért a nemzeti elkötelezettséget felesleges hangsúlyozni vagy egyáltalán említeni.

Amúgy, ha a baloldali vagy liberális gondolkodásúaktól megvonjuk a nemzeti elkötelezettség lehetőségét, akkor a magyar kultúra és tudomány 80-90 százalékát kivonhatjuk a nemzetért felelősséget vállalók sorából.

Ahogyan a harmincas években a Horthy-rendszer próbálta kitaszítani a baloldaliakat és liberálisokat a nemzetből, ugyanezzel próbálkozik ma az Orbán-rendszer is. A Horthy-korszakban a kurzus politika nem tartotta nemzetinek József Attilát, Adyt, Radnótit,a Nyugat nemzedékét, Bartókot, Kodályt, elüldözték a legnagyobb magyar tudósokat, ám ha ma a XX. század magyar kultúrájáról és tudományáról beszélünk, akkor ők jutnak eszünkbe és nem az a sok középszerű, sértett féltehetség aki abból élt meg, hogy nemzeti elkötelezettségét hangsúlyozva döngette a mellét.

És így lesz ez a mi korunkkal is.
Szerző: Vásárhelyi Mária