Amihez Schmidt Mária hozzányúl, az romba dől

2017. February. 08. 16:30

Amihez Schmidt Mária hozzányúl, az garantáltan romba dől. Így sajnos ez a sors vár a Figyelőre is. Mert ahhoz, hogy valami működjön nem elég a pénz, a hatalom és az akarnokság, hanem hozzáértés és tehetség is szükségeltetik. És éppen az utóbbiak azok, amelyeknek híján van ő is és az újonnan kinevezett fideszes janicsárok is.

Ezt tavaly év végén írtam az ÉS-ben, "A történelem kufárjai" címmel.

Az omnipotens Schmidt Mária, aki jelenleg öt "tudományos" intézet főigazgatója, és a kormány emlékezetpolitikai hoppmestere, az elmúlt években tanúbizonyságát adta, hogy a gondjaira bízott történelmi évfordulókhoz és eseményekhez fűződő, vagyonokba kerülő megemlékezések dilettáns és hazug interpretációja garantáltan botrányról-botrányra fog bukdácsolni.

A kormányfő számára természetesen nem a botránykeltés vonzó Schmidt személyében. A botrány csupán az elkerülhetetlen velejárója annak, hogy Schmidt rendkívül gátlástalanul és hatékonyan instrumentalizálja a magyarországi jobboldal történelmi narratíváját, amelynek egyik tartópillére a "saját nemzetére törő", hazaáruló baloldal kirekesztése a nemzet fogalmából, a másik pedig az ország kizárólagos áldozati szerepéről, történelmi felelősségének tagadásáról szóló történelem magyarázás. És a krónikus káderhiányban szenvedő kormánypárt nem válogathat hozzáértő szakemberekből, mivel a történelemhamisító narratíva által megkívánt szakmai hentes és mészáros munkára még az egyébként folyamatos forráshiánnyal küszködő történészek közül is csak kevesen vállalkoznak.

A hozzáértő történészek többsége akkor sem hajlandó szakmai tisztességét a politikai érdekek oltárán feláldozni, ha tisztában van azzal, hogy szakmai árulását a hatalom busásan javadalmazná.
Forrás: Sztárklikk