Ez a bűn soha nem évülhet el

2017. April. 16. 19:03

Akármilyen szomorú és abszurd is, az igazság az, hogy 1989 előtt, több mint negyven évig a Szovjetunió, 2010 óta pedig az Európai Unió finanszírozza a puha diktatúra/autokrácia fenntartását és működését Magyarországon.

Ahogy a Kádár-rendszer már sokkal korábban összeomlott volna, ha a Szovjetunió nem tolja ide talicskaszám a pénzt, még azon az áron is, hogy a gyarmaton jobban éljenek az emberek, mint a gyarmattartó országban, ugyanúgy az Orbán-rendszer is régen összeomlott volna, ha az EU nem önti számolatlanul és ellenőrizetlenül ide az euro milliárdokat. És a végjáték is ugyanaz lesz.

Amikor elapad a pénz, akkor egy romokban heverő gazdaság szakad a nyakunkba, a szökőkutak, díszburkolatok, stadionok rohadásnak induló paravánja mögött egy talpig lerongyolódott ország, egy saját erőből növekedésképtelen gazdaság marad itt.

Ma Magyarországon a gazdasági növekedés legfontosabb motorja az EU, a beruházások több mint 90 százaléka EU-s pénzekből valósul meg. A fennmaradó tíz százalék forrása a külföldre elűzött fiatalok hazautalásaiból és néhány multi befizetéseiből valósul meg.

Ha 2022-ben megszűnnek a támogatási alapok a magyar gazdaság összecsuklik. És mi egy ugyanolyan romhalmaz tetején fogunk ülni, mint 1989-ben. A régió többi országának vezetői kevesebbet loptak el az EU-s pénzekből és okosabban, legalább részben a hazai gazdaság fejlesztésére használták fel azt. Nálunk a pénz, amit nem loptak el és nem teljesen értelmetlen presztízs beruházásokra fordítottak, sem a legtehetségesebb, legalkalmasabb hazai vállalkozókhoz került, hanem a Fidesz klientúrájához, akiknek egyetlen mérhető "teljesítményük" a Fidesz iránti feltétlen lojalitás és a pártkasszába történő jelentős befizetések teljesítése volt.

Az EU-s támogatások nagyságrendje elegendő lett volna ahhoz, hogy talpra álljon és tartós növekedési pályára kerüljön az ország. Ilyen lehetőség az elkövetkező évszázadban még egyszer valószínűleg nem adódik az ország számára. És ezt a lehetőséget vette el az országtól a Fidesz. És ennek az árát a mi gyerekeink és unokáink fogják megfizetni!

Ez a bűn soha nem évülhet el; egy ország jövőjét vették el!
Szerző: Vásárhelyi Mária