Ez az Orbán-rendszer támogatóinak egy részét is elbizonytalaníthatja

2016. December. 12. 11:04

Úgy látom, hogy sokan megkérdőjelezik a PISA teszt gyalázatos eredményeinek hatását a szülőkre.

Az elmúlt 5 évben szerzett rossz tapasztalatok miatt sokan azt gondolják, hogy ezt is néma közönnyel fogja fogadni a társadalom, sőt olyan véleményeket hallok, hogy a többség egyet is ért azzal, hogy az iskolának nem a gyerek gondolkodásra szoktatását, kreativitását, logikai és együttműködési készségét kell fejleszteni, hanem az ismereteket kell átadnia és fegyelemre - no meg jó magyarnak és jó kereszténynek - kell nevelnie a gyerekeket.

Én azonban nem becsülném le a PISA teszt drámai eredményének hatását. Szerintem ez azon nagyon kevés dolgok egyike, amely megrendítheti a felnőtt társadalom, egyébként a politika iránt közönyös részét is és az Orbán-rendszer támogatóinak egy részét is elbizonytalaníthatja.

Hiszen nehéz lenne elvitatni, hogy a szülők döntő többsége azt szeretné, ha a gyermeke többre vinné, mint amennyit ő elért az életben. Ez különösen a középosztálybeli szülőkre igaz, de a szegények közül is mindazokra, akik még egyáltalán látnak valamiféle perspektívát, ha nem is saját maguk, de legalább a gyermekeik előtt.

Ezért hajt a szülők legtöbbje, ezért próbálnak sokszor erejükön felül is nyújtani valami többletet gyermekeiknek. És lehet, hogy nem a kreativitást, a gondolkodtatást, a logikai készség átadását hiányolják az oktatásból, de azt biztosan, hogy a gyermekük nem lesz versenyképes szereplője a munkaerőpiacnak, hogy elveszik tőle az esélyt, hogy előbbre jusson, boldoguljon.

Ha megértik a szülők - márpedig nehéz nem megérteni - hogy a PISA teszt eredménye éppen azt jelzi, hogy a magyar oktatási rendszerből kikerülő fiatalok még be sem lépnek a munkaerőpiacra és már ki is esnek onnan, akkor nem csak a vállukat fogják rángatni.

A jóléti társadalmak válságának is az a legsúlyosabb tünete, hogy a szülők és a fiatalok is látják, hogy a gyermekek még azt az életszínvonalat sem tudják elérni, amit a szüleik megvalósítottak. Ez az általános elégedetlenség legfontosabb faktora Nyugaton és Magyarországon sem lehet ezt a kérdést hatalmi arroganciával lesöpörni az asztalról.
Szerző: Vásárhelyi Mária