Kíméletlenül átgázolt a XX. század két borzalmas diktatúrája

2016. November. 21. 17:36

Hatvan évvel ezelőtt történt....a Jugoszláv Nagykövetségen összesen 14 nő - asszony, anya - volt. Mindenki a házastársával és a gyermekeivel érkezett kivéve Anyut, Tánczos Gábor feleségét, Bácskai Verát (Verocska) és Erdős Péter feleségét, Köves Erzsit. Anyu és Verocska voltak a nők közül a legfiatalabbak és talán számukra voltak a legnehezebb elviselhetőek ezek a napok.

Anyunak, aki egyedül volt három kisgyerekkel, fogalma sem volt, hogy hol van Apu, amióta 4-én hajnalban elment otthonról semmiféle hírt nem kaptunk felőle, azt se tudtuk, hogy él-e, és ha igen, akkor szabadon van még vagy már letartóztatták. Verocska pedig - bátyja tanácsára - otthon, a nagyszülőknél hagyta másfél éves kislányát, mivel azt hitte, hogy csupán néhány napig leszünk a követségen. Túlságosan kockázatosnak gondolta az akkor éppen alvó kislányt magával hozni, mivel értük nem küldtek autót és így az Oktogonról gyalog jöttek a Hősök terére, miközben a városban mindenfelől lövöldözés zaja hallatszott. Szegény Verocska nem tudta, hogy ez a néhány nap két évig fog tartani, ennyi időre szakították el másfél éves kislányától.

A nagykövetségen összegyűlt nők mindegyikének sorsa rendkívül nehéz volt a megelőző évtizedekben, kit zsidó származása, kit szocialista, kommunista meggyőződése kit pedig mindkettő miatt üldöztek, börtönöztek be néhány évvel korábban. Bár többségükben fiatal asszonyok voltak, mindegyikük életén ekkor már kíméletlenül átgázolt a XX. század két borzalmas diktatúrája; a nácizmus és a sztálinizmus.
Szerző: Vásárhelyi Mária