Politikai hullarablók

2017. June. 16. 11:19

28 évvel ezelőtt egy ország állt ténylegesen vagy képletesen Nagy Imre és mártírtársainak koporsójánál a Hősök terén, hogy méltó módon vegyenek búcsút a magyar forradalom meggyilkolt vezetőitől és harcostársaiktól. Nagy Imrét és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki, titokban, arccal lefelé helyezték őket sírokba és több mint 30 évig senki nem tudta, hogy sírjaik hol nem domborulnak.

A rendszerváltásig minden év június 16-án titkosrendőrök tömege lepte el a Kerepesi úti temető elhanyagolt, gazzal benőtt hátsó parcelláit, azt figyelték, hogy kik jönnek ki a temetőbe és helyeznek el virágot a mártírok vélt nyugvóhelyére. Alig többen, mint tucatnyian voltunk. A többség pedig a Kádár rezsimmel kötött alku részeként elfelejtette azokat a hősöket, akik az életüket vagy szabadságukat áldozták Magyarország függetlenségéért és szabadságáért.

1989-ben egy ország nemcsak búcsúzott a meggyilkolt forradalmároktól, hanem lélekben meg is követte őket, amiért évtizedeken át némán tűrte a forradalom emlékének és hőseinek bemocskolását. Azokban a katartikus pillanatokban bizonyára őszintén gondolták a megrendült milliók, hogy soha többé nem akarnak hazugságban, szolgaságban egy korrupt, gazember hatalom elnyomása alatt élni. 28 év telt azóta. És ma újra egy hazug, elnyomó, korrupt hatalom fosztja meg szabadságától és javaitól az országot.

56 emlékét és az újratemetést a Fidesz először megpróbálta kisajátítani, ma pedig a forradalom mártírjait kommunista hazaárulóknak, az újratemetést "brutális titkosszolgálati manipulációnak" próbálják beállítani.

A mai évfordulóra rendezett emlékünnepség eseményei mindennél beszédesebben jelzik a hatalom gátlástalan, cinikus, züllött viszonyát a magyar forradalomhoz és a magyar szabadságához.

A Hősök terén megrendezésre kerülő ünnepségsorozat csúcseseménye az lesz, amikor a magyar és az olasz B. közép a neonáci, hungarista Romantikus Erőszak nevű zenekar "Előre mind Pesti Srácok" c. dalát fogja együtt üvölteni. Az esti koncertet a Magyar Sziget nevű neonáci rendezvénysorozat rendszeres vendégeként fellépő ERGO zenekar fogja adni, amelyből az egyik afrikai származású vokalista azért távozott, mert egy koncertjükön több száz kigyúrt, szélsőjobboldali randalírozó porig alázta a lányt és botrányt rendezett a jelenléte miatt, a zenekar vezetője pedig elfelejtette megvédeni kollégáját.

Az eseménysorozatot a HATODIK KOPORSÓ PARTY nevű utcabál zárja. És ez nem vicc. Koporsó party!!! Ez körülbelül olyan, mintha húsvétkor keresztrefeszítési partyt rendeznének vagy október 6-án vértanúk partyját.

És mindezt szó nélkül tűri ugyanaz az ország, amely nem is olyan régen megrendülten követte meg a mártírokat. Vajon hányszor lehet egy országot elárulni majd az árulást követően bocsánatért esedezni?
Szerző: Vásárhelyi Mária