Választásokat nyerni csak egy igazságos választási rendszerben szabad

2017. June. 06. 19:00

Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban a legnagyobb érdeklődést, vitát az a Gulyás Marciék ill. a Közös Ország Mozgalom által elkészített videó váltotta ki, amelyben baloldali és liberális demokraták mellett Jobbikos képviselők is megjelennek és elmondják, hogy ahhoz, hogy Magyarországon 2018-ban igazságos és fair választásokra kerüljön sor, amelyek kifejezik a választópolgárok akaratát, a jelenlegi választási rendszert meg kell változtatni.

Sokan úgy gondolják, hogy azáltal, hogy itt azonos cél érdekében ugyanabban a klipben jelennek meg demokraták és szélsőjobboldali politikusok, előbbiek legitimálják utóbbiakat is a demokratikus térben.

Én ezzel nem értek egyet, pedig - amint ezt sokan tudják rólam -, elvi ellensége vagyok mindenféle olyan megmozdulásnak, amely lebontja a cordon sanitaire-t és szalonképessé teszi a rasszista, kirekesztő gondolatokat.

De itt szerintem nem erről van szó! A klipben semmiféle tartalmi szövetségnek még az esélye sem sejlik fel, egyszerűen egy technikai együttműködésről van szó, egy olyan kérdésben, amely a Fideszen kívül minden más politikai oldal számára lehetetlenné teszi, hogy megnyerje a választásokat. Éppen úgy, ahogyan ez a harmincas években Magyarországon működött, és aminek eredményeként az Egységes Párt valódi ellenzék nélkül akadálytalanul vihette bele az országot egy nyilvánvalóan vesztes háborúba...

Az, hogy ellenzéki pártok közösen lépnek fel egy új, igazságos és fair választási rendszer megvalósítása érdekében, amelynek mindannyian kárvallottjai, még semmiféle tartalmi egyetértés, együttműködés nem jön létre közöttük.

A legjobban az "tetszik", hogy sokan olyanok is elmarasztalják most azokat, akik a nevüket adják ehhez a kínban született közös fellépéshez, akik egyébként mindenféle aggály nélkül ülnek le a különböző televíziókban mindenféle nevetséges álvitákra nyilvánvaló szélsőjobboldali figurákkal (Bencsik, Stefka stb.), jól lehet ezek a viták, szemben az itt javasolt közös fellépéssel, valóban legitimálják nemcsak ezeket az embereket, és azt a nézetrendszert is, amit képviselnek.

És ezek az álviták mindemellett teljesen kontraproduktívak is, hiszen nyilvánvaló, hogy nem meggyőzni akarják egymást, hanem szélesebb nyilvánosságot akarnak teremteni nézeteiknek. És ebben segítenek nekik a demokraták.

A választási rendszer igazságosabbá tevése érdekében történő fellépés ma Magyarországon a legfontosabb kérdés. Annak megteremtése, hogy a választásokon egyenlő esélyekkel induljak a különböző pártok és azok támogatói és a mandátumokat arányosan osszák el. Ez nem tartalmi, hanem kizárólag technikai kérdés, amelyben a szélsőjobboldali Jobbik egy demokratikus és igazságos rendszer kialakítását támogatja.

És ne feledkezzünk el a Jobbik egymillió támogatójáról, akár teszik ez nekünk akár nem, de nekik is joguk van ahhoz, hogy voksaik ugyanannyit érjenek, mint a mi szavazataink. És nekünk is szükségünk van arra, hogy ők is meg legyenek győződve arról, hogy választásokat nyerni csak egy igazságos, demokratikus választási rendszerben szabad és érdemes.
Szerző: Vásárhelyi Mária