Először mehettek focimeccsre a szaúdi nők

2018. January. 14. 04:57

Az ország története során először nézhették meg nők férfi labdarúgó-csapatok mérkőzését Szaúd-Arábiában. Az öböl menti konzervatív királyságban egyre több olyan intézkedést hoznak, amellyel több szabadságot adnak a nőknek, ezzel a remények szerint változik az állam nemzetközi megítélése is - adta hírül a HírTv.

A dzsiddai Abdullah Király Stadionban rendezték az első olyan férfifutballmeccs, amelynél már nők is helyet foglalhattak a lelátón.

A sivatagi királyság sportot felügyelő hatósága októberben döntött úgy, hogy ez év január elsejétől Dzsiddában, Dammámban és Rijádban legyenek a stadionokban családi szektorok, ahová nőket is beengednek.

Korábban ugyanis a hölgyek nem vehettek részt olyan sporteseményeken, ahol férfiak versenyeztek, vagy ahol egyáltalán férfiak szurkoltak. A döntés egyik motivációja az, hogy a családokat kimozdítsák a négy fal közül.

"Ma az emberek mindössze 13 százaléka jár el sportolni. Szeretnénk ezt a számot 2030-ig 40 százalékra felvinni komoly rendezvények segítségével. Ez a mai is egy ilyen esemény, az első, amelyet a szövetség megszervezett" - jelentette ki egy sportszervezet vezetője.

Az elmúlt hónapokban több olyan döntést is hozott a szigorú iszlám törvényeket alkalmazó ország, amellyel több szabadságjogot ad a nőknek. Számukra csak néhány hónapja lehetséges az is, hogy gépkocsit vezethessenek, ennek népszerűsítésére nők számára szervezett autókiállítást is rendeztek néhány napja.

Szaúd-Arábiában egyre nagyobb szerepet kapnak a döntéshozásban a királyi család fiatalabb tagjai, akik politikai szerepvállalása elemzők szerint megváltoztathatja az ország nemzetközi megítélését az esélyegyenlőség kérdésében.
Forrás: Hír TV/ Sztárklikk