Bilincs, béklyó, Botka

2017. March. 17. 06:24

Ma még nem egyértelmű, hogy Botka Lászlónak a következő hónapokban vajon Orbán Viktorral vagy saját pártjával kell-e majd többet küzdenie.

Mikor Botka bejelentette, hogy készen áll miniszterelnök-jelöltként megmérettetni magát, sokan nem értették az első reakciómat, ami arról szólt, hogy ismerve a szocialista párt történetét, több esélyt adok arra, hogy az ezernyi érdektől szabdalt MSZP elárulja és kiszolgáltatja őt, mint hogy felsorakozzon mögötte. Nos, máris tudok példával szolgálni, hogy mire is gondoltam.

Március 14: Botka László Miskolcon bejelenti az MSZP új kampányát, melynek fókuszában a Fidesz urizáló káderei, a társadalmi igazságtalanságok állnak; "fizessenek a gazdagok" az új jelszó. Ugyanezen a napon érkezik az Országgyűlés Hivatalához a T/14464 számú törvényjavaslat, mellyel állami tulajdonból ingyenesen a vadászkamara tulajdonába adnák a hatvani Grassalkovich-kastélyt. Milliárdos érték, milliárdos uniós felújítások után. A törvényjavaslatot Hiller István (MSZP), Lázár János (Fidesz), Bárándy Gergely (MSZP), Halász János (Fidesz), Hiszékeny Dezső (MSZP), Józsa István (MSZP) és Semjén Zsolt (KDNP) közösen jegyzik. Valaki ráírta Velez Árpád (MSZP) nevét is, de ő nem szignálta.

"Vissza kell szereznünk a munkások, bérből-fizetésből élők, a kisnyugdíjasok támogatását." - mondta Botka Szegeden, miközben elvtársai Budapesten épp azokkal és azokért álltak össze egy kétharmados törvényre, akik ellen ez a kampány szólna. És bizony, egyik aláíró sem harmatos kezdő, nem megvezetett, naiv "újszülött" politikusok. Évtizedes politikai karrierrel bírnak. Mind pontosan tudták, hogy minimum nem használ a pártjuknak, a kampányuknak, Botkának, hogy pont aznap és pont ebben a témában közös kétharmados törvényjavaslatot nyújtanak be Lázárral és Semjénnel.

Tudták, de láthatóan nem érdekelte őket. Tudták, hogy innentől tisztában leszünk azzal: vannak olyan szocialista képviselők (az egyik pont Botkát váltotta a párt választmányának élén, és egyébként a legvonalasabb fideszes propagandalapok kedvelt nyilatkozója), akik titokban a Fidesszel tárgyalnak, akik a kormányváltás mellett/helyett inkább valami egzotikus "együttműködési modellen" dolgoznak.

Tudják, hogy óhatatlanul elgondolkodik az ember: nem lehetett volna legalább valami feltételt szabni a kétharmadért cserébe, nem is tudom, mondjuk hogy legalább annyival többet költsenek a gyermekszegénység elleni küzdelemre, mint amennyit az a néhány alanyi Pampalini nyer ezzel a húzással? Sőt, mit titkolnak, miért nem volt nyilvános erről a vita, a tárgyalás, miért nem szól előre a legnagyobb ellenzéki párt, hogy a kormány két legmagasabb rangú szereplőjével közösen készülnek egy kétharmados törvény módosítására?

Amikor Botka bejelentkezése után az első reakcióm a pártháttér miatti szkepszis volt, ilyen bilincseket és béklyót hallottam csörögni. Gondoljunk bele: előfordulhatna-e, hogy míg Orbán Viktor bejelenti a rezsicsökkentési kampányt, közben a Fidesz és az MSZP képviselői benyújtanak egy rezsinövelő törvényjavaslatot?

Látjuk-e magunk előtt, hogy míg Gyurcsány a pulpituson az alapjövedelem ellen kampányol, közben a DK-s képviselők szignálják Botka alapjövedelemről szóló javaslatát? A túrót, ilyen sumákolás jellemzően az MSZP-ben történik. Ez a habitus csinált egy kontraszelektált, formátlan, alig-alig működő csapatot egy valaha erős politikai közösségből.

Botkának ma kifelé nyilvánvalóan az a dolga, hogy az MSZP most meghirdetett kampányát tolja. De ha nem megy be még ma pár szocialista irodába, és ott nem borít fel pár asztalt, nem ugrik rá néhány Stüszi-kalapra, akkor semmi értelme nincs az egésznek.

Akkor holnap jön az újabb "különutas" kokettálás, holnapután pedig már a legkülönbözőbb esti tévéműsorokban fognak arról beszélni a túlélő üzemmódra berendezkedett elvtársak, hogy hát ők nem teljesen értenek egyet a saját pártjuk kampányával, és nem biztos, hogy Botkának kell lenni a miniszterelnöknek, és "ügyek mentén együttműködve" meg "elkerülve a populizmus vádját" fekszenek keresztbe a kormányváltásnak.

Arról nincs véleményem, hogy ez baj lesz-e egyáltalán. Simán el tudom képzelni, hogy az MSZP életciklusa végére ért. Lehet, hogy el kell múlnia, mert tényleg ennyire elaggott, szétrohadt, és 2018-ban kell összeomlania, hogy a többsége a feledésbe, kisebb cafatok pedig a DK-ba távozzanak. Nem tudom, hogy az MSZP kell-e Magyarországnak. De egy rendes, valódi szociáldemokrata középpárt, az kellene.

Egy évünk van megtudni, hogy ez lehet-e az MSZP.
Szerző: Ceglédi Zoltán