A hirtelen kezdett testedzés veszélyes lehet

2018. április 6. 10:28

A jó idő beálltával sokan döntenek úgy, hogy a télen felszedett kilóktól aktív testmozgással szabaduljanak meg.

Egy Amerikában végzett tanulmány szerint az inaktív, mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében a hirtelen elkezdett testi megerőltetés 30-szorosára emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Emellett sokkal nagyobb a sportsérülések veszélye, például ízületi szalag szakadása, izomszakadások, rándulások. Azoknak, akik nem csupán inaktívak, hanem emellett egyéb rizikófaktorok is fennállnak (elhízottak, dohányoznak, magas a vérzsír- és koleszterinszintjük) még inkább elővigyázatosnak kell lenniük.

Nemcsak a sport lehet veszélyes, hanem bizonyos, nagyobb fizikai terheléssel járó hétköznapi tevékenységek is.

A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.

A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt, kifejezetten pedig azoknak, akik esetében a felsorolt rizikófaktorok fennállnak.

Fokozottan elővigyázatosan kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet. Javasolt a kezelőorvos véleményét kikérni, mielőtt bárki edzeni kezdene.

A nem megerőltető tempójú gyaloglás, alkalmasabb lehet a kezdeti hónapokban. A pulzusszámot jelentősen emelő gyakorlatok (például futás, úszás, aerobic) nem javasoltak addig, míg a szervezet nem szokott hozzá a rendszeres sporthoz.

A hangsúly sosem az erőkifejtésen, hanem a napi rendszerességen van.

Forrás: webbeteg.hu