A magyarok hisznek a homeopátiában

2017. November. 08. 11:09

A 444.hu megbízásából a Medián készített felmérést arról, hogy a magyarok milyen mértékben tulajdonítanak gyógyító erőt a homeopátiának. Kiderült, hogy a téma élesen kettéosztja a társadalmat.

Amíg ugyanis, a magyarok 44 százaléka hisz benne, 41 százaléka viszont megtévesztésnek tartja. A többi 15 százalék bizonytalan, nem tudja, mit gondoljon róla.

Érdekes, hogy nemtől függően viszont jelentős eltérés van a homeopátia megítélésében. A nők 51 százaléka, a férfiaknak viszont csak a 37 százaléka tartja hasznosnak.

Az elutasítók 49 százaléka férfi, 35 százaléka nő. Korosztály szerint nincs különösebb eltérés, végzettség szerint viszont van, a magasabb végzettségűek körében több a homeopátia-hívők száma.

A válaszadók között kevesen voltak azok, akik közvetlen tapasztalattal rendelkeznek a homeopátiáról. Csupán 22 százalékuk mondta azt, hogy ő vagy családtagja próbálkozott már homeopátiás készítménnyel, és csak 5 százalékuk szed rendszeresen ilyen.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete nemrég közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázható. A Semmelweis Egyetemen pedig idén szeptemberben úgy döntöttek, nem indítják el többé a Bevezetés a homeopátiába tantárgyat.
Forrás: 444.hu/sztarklikk.hu