A szigor ellenére sok a rákkeltő anyag a chipsekben

2018. január 22. 14:22

Az élelmiszergyártók egy része még nem készült fel arra az Európai Uniós új szabályozásra, amely a rákot okozó akrilamid szintjét korlátozza a termékekben. Ez derült ki egy a közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatból, amely 18 különböző, Olaszországban értékesített chips mintából hétben határérték feletti akrilamid szintet tárt fel - írja az euractiv.com.

Az agrárszektor.hu által szemlézett cikk szerint az Európai Parlamentben elfogadott, 2017 szeptemberi új rendelet szerint a termékek akrilamid tartalma nem lehet több 750 mikrogrammnál kilogrammonként. Habár a rendelet csak április 11-én lép életbe, az elfogadáskor az élelmiszeripar és a fogyasztói csoportok is egyaránt támogatták. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a szabályozás szankciórendszert nem tartalmaz azok számára, akik majd megsértik a 750 mikrogrammos referenciaértéket.

Az olaszországi vizsgálati eredményekből az Európai Bizottság (EB) azt a következtetést vonta le, hogy a rendszer nem lesz működőképes, ha még 2018 elején is lesznek olyan cégek, amelyek termékeiben durván határérték feletti lesz az akrilamid-tartalom. A bizottság úgy ítéli meg, hogy az élelmiszergyártók sokkal óvatosabban kezelnék a témát, ha jogi korlátokat állítanak eléjük, illetve pénzbírsággal kellene szembenézniük.

Az EB prioritásként kívánja kezelni az akrilamid korlátozását, főleg a gyermekeknek készült élelmiszerekben. A testület kiemelte, hogy az új rendelet hatályba lépése után újabb tárgyalásokat kezdeményez. Ezeken szóba jöhet az akrilamid maximális szintjének újragondolása is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben minősítette rákkeltő anyagnak az akrilamidot, amely nagy mennyiségben van jelen a krumpliban, a chipsekben, a kenyérben, a kekszben és a kávéban. A vegyület akkor alakul ki, amikor a keményítőtartalmú anyagokat 120 fok felett sütik olajban vagy sütőben.
Forrás: agrárszektor.hu