Az agyi infarktus (stroke) gyors felismerése életmentő

2018. április 28. 15:36

Hirtelen fellépő beszéd és látászavar, lefelé görbülő száj. A stroke, vagy más nevén agyi infarktus korai jeleinek felmérése nem csak életet, de végtagot is menthet, ugyanis a rokkantság egyik fő oka ma Magyarországon az agyi erek elzáródása.

Mindössze néhány mozdulat, amivel mindenki biztosan meggyőződhet a stroke jelenlétéről. Ha a száj félrehúzódása észlelhető, a féloldali végtagok meggyengülése, illetve beszédzavar, vagy speciálisan erős szédülés, akkor azt mindig az akut stroke-nak a jele, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, hogy a megfelelő ellátást biztosítani tudó stroke-centrumba szállítsák a beteget – mondta Dr. Valikovics Attila, egyetemi docens, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Szállítással együtt mindössze 3-4 óra áll rendelkezésre, hogy a beteg a legmodernebb vérrögoldásban részesüljön, az ország 37 stroke-centrumának egyikében. Mint azt az egyik centrum munkatársa elmondja, az ún. carotis ultrahang stroke-os betegeknél rutinvizsgálat, de ezt a diagnosztikai eljárást alkalmazzák akkor is, ha a páciens fejfájásra, szédülésre, bizonytalan járásra panaszkodik, elveszítette az eszméletét,vagy érszűkületben szenved.

A heves szívverés a pitvarfibrillációra jellemző, ez az a jelenség, ami önmagában is ötszörösére növeli az agyi keringési zavaros stroke előfordulásának az esélyét. A világon évente 3 millió ember pitvarfibrilláció következtében szenved el súlyos kimenetelű stroke-ot. Mint köztudott, az agy anyagcsere és energiaigényes szerv, hiszen az egész szervezet működését irányítja. Ennek megfelelően szükséges, hogy megfelelő vérellátásban részesüljön. Körülbelül 3-4,5 óra az az időtartam, amikor még persze a megfelelő kritériumoknak megfelelve az akut vérrög oldást, vagy a mechanikus vérrög eltávolítást el tudják végezni az orvosok, ebben az időkeretben még van bőven megmenthető sejt.

Ha elmúlt az életveszély, jön a rehabilitáció

Az akut diagnosztika és akut terápia első napjait követően máris kezdődik a korai rehabilitáció. Elhangzik, az első szemkontaktus, az első mozdulatok kivitelezése óriási lépés egy féloldali bénult beteg esetében. A sürgősségi ellátást követően szinte már másnap megkezdődik a gyógytorna. Van, amikor csak passzívan mozgatják át a pácienst, de igyekszenek a vezetett aktív mozgás állapotát minél hamarabb létrehozni a betegnél. A cél az, hogy a beteg mielőbb érezze, hogy önállóan is képes mozdulatokra, még akkor is, ha ágyban fekszik.

Dr. Valikovics Attila szerint annak ellenére, hogy az agyi betegségek komplexek, sokkal több siker van a gyógyításukban, mint ahogy azt az emberek gondolják, és pont ez a siker az, amit a stroke gyógyításával foglalkozókat élteti, ez teszi elhivatottá az embert, amiért érdemes csinálni.

Magyarországon a stroke a rokkantság vezető oka. Csupán minden tizedik beteg tudja folytatni korábbi életvitelét, pedig felkészült szakemberek és jól felszerelt intézmények szolgálják a páciensek gyógyulását. Miskolcon, az ország egyik legnagyobb stroke-centrumában 130 ágyon évente 3 ezer akut esetet látnak el, és 7-8 ezer stroke-os beteg utógondozását végzik.

Forrás: Sztárklikk