Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik!

2017. október 7. 08:10

Megszorítások: tüdőrákos, vastagbélrákos, prosztatarákos és bőrrákos betegeken kezdenék a spórolást! Szakmai alapon korábban már döntöttek arról, mely gyógyszereket kaphatják meg a magyar rákbetegek, most viszont az állam megvonná a támogatást a gyógyszerek egy részétől, ezzel rontva az érintett betegek életkilátásait.

A rákbetegek egy része számára árverseny alapján jelölnék ki a gyógyszert, amivel meg kell kezdeni a kezelést - derül ki egy október 6-án közzétett közbeszerzési kiírásból, amelynek tervezete ellen már több betegszervezet tiltakozott.

Több betegségtípusban, ahol eddig több terápia közül választhatta ki az orvos a megfelelő kezelést, ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a terápiát. Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon!

Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni! Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik!

A társadalombiztosítás az elmúlt években elérhetővé tette a hazai rákbetegeknek az érintett kezeléseket, hiszen meggyőződtek hasznosságukról, költséghatékonyságukról, most mégis el akarják venni ezek egy részét. Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer!

Bízunk abban, hogy a kormányzat felülbírálja a tervezetet, s nem vesznek el olyan lehetőségeket a magyar rákbetegektől, amelyeket eddig a döntéshozók is indokoltnak láttak biztosítani.
Forrás: MTI-OS