Figyelem! Gyerekekre veszélyes kórokozó támad

2017. November. 02. 11:20

Gyermekekre veszélyes, kéz-láb-száj betegség terjed a levegőben. A fertőzöttek sok apró kiütésről, magas lázról, izomfájdalomról és nyelési nehézségekről panaszkodnak: a kór több mint két hétre is ledöntheti a lábáról a fertőzötteket. Eddig Csongrád és Nógrád megyéből jelentettek betegeket - írja a Blikk.

A coxsackievírus okozta fertőzés A típusa az 5-10 éves gyermekekre veszélyes - mondta az esetekkel kapcsolatban dr. Bense Tamás háziorvos. Lappangási ideje 3-7 nap: torokfájással, magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár, a talpon, tenyéren és a szájnyálkahártyán kis hólyagocskák jelennek meg. A fájdalomcsillapításon kívül fontos a fokozott folyadékbevitel, a kéz-láb-száj szindrómás betegek ugyanis kiszáradás ­miatt szoktak kórházba kerülni.

A vírus B típusa viszont már minden korosztályt érint: Székkutason például felnőtteknél is kimutatták a vírust, amelynek ez a fajtája mellkasi fájdalommal is jár.

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, akár 4-5 óráig is életképes marad a kórokozó.
Ritkán olyan szövődményekkel járhat, mint szívizom-, agyhártya- és agyvelőgyulladás. Ilyen esetben mindenképpen kórházi kezelés szükséges, egyébként 4-7 nap alatt gyógyul.
Forrás: Sztárklikk-Blikk