Kiderült, akár már napi egy darab is ölhet

2018. január 27. 09:15

A mai napig sokan vannak olyanok, akik azt mondják, hogy napi egy szál cigi biztosan nem okozhat gondot. Ezeket a kételkedőket cáfolja most egy friss kutatás, ami szerint már ennyire kis mennyiségnek is jelentős negatív hatása van - írja a Pénzcentrum.

Egy meta tanulmány (ami 141 tanulmányt fésült át) szerint ugyanis már napi egy elszívott cigaretta is 48 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát férfiaknál és 57 százalékkal a nőknél. Hasonlóképp magasabb a sztrók esélye is.

A napi egy szál cigit elszívó férfiak 25, míg a nők 31 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak agyvérzést, mint azok, akik soha nem gyújtanak rá.

Miközben egy átlagos európai polgár várhatóan 80,6 évig él, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) "Az Egészségügyi pillanatkép: 2017" című jelentése szerint, Magyarországon a születéskor várható élettartam mindössze 75,7 év, vagyis 5 évvel rövidebb az átlagnál.

Magyarország a legtöbbet füstölő országok között szerepel Görögország, Törökország és Indonézia mellett), hiszen a felnőtt lakosság több mint 25 százaléka rendszeresen rágyújt.

Aggasztó továbbá az is, hogy a 15 éves korosztály 15 százaléka legalább hetente egyszer rágyújt idehaza, ugyanezen korosztály 30 százaléka ráadásul hetente legalább kétszer fogyaszt alkoholt.
Forrás: Pénzcentrum/Sztárklikk