Kimerítenek az időjárási frontok?

2018. május 18. 10:12

Az időjárás jelentősen befolyásolja hangulatunkat, életminőségünket. Sokan nem is gondolnák, hogy a látszólag ok nélküli fáradtságunkat, kimerültségünket mennyire meghatározzák a légköri folyamatok.

Aktuális testi-lelki állapotunkra hatással vannak a légkör-környezeti folyamatok, melyek főként az idegrendszerünk által okoznak különféle tünetet.

Az időjárási tényezők emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk. A  napsütés, vagy éppen a borongós, csapadékos idő mindannyiunk napját meghatározza.  

Frontátvonuláskor a légkörben bekövetkező hirtelen nyomás-, hőmérséklet és nedvességváltozások folyamatosan próbára teszik szervezetünk alkalmazkodóképességét. Így a természeti jelenségek, az időjárás és a szervezetünk működésének összhangja is hozzájárulhat fáradtságérzetünk, munkateljesítményünk, fizikai állapotunk alakulásához.

Sajnos több súlyos szervezeti válaszreakció hátterében szintén jelen vannak a légköri folyamatok. pl: koraszülés, szívinfarktus, stroke, epilepsziás rohamok.

A rendszeresen visszatérő panaszok esetén ajánlott megvizsgálni, hogy az időjárási milyen szerepet játszik a panaszok megjelenésében. A rendszeresen végzett séta és egyéb testmozgások, valamint a helyes táplálkozás sokat segítenek az enyhe panaszok megoldásában. Azonban a tartósan fennálló problémákat javasolt kivizsgáltatni.

 

Forrás: meteoklinika.hu